Bryndza podhalańska

Bryndza podhalańska
2015-06-25 09:06:54

Bryndza podhalańska to jeden z najbardziej znanych serów tatrzańskich. Najstarsze informacje o bryndzy pochodzą z 1527 roku.  Wytwarzanie serów owczych było nieodzownym elementem towarzyszącym przez stulecia wypasowi owiec na Podhalu.

Fasola Jaś

Fasola Jaś
2015-06-25 10:06:08

W Polsce fasola uprawiana była początkowo jako roślina ozdobna, głównie w ogrodach przyklasztornych, ale w XVII w. weszła do uprawy jako warzywo.

Fasola wrzawska

Fasola wrzawska
2015-06-25 10:06:25

Fasola wrzawska wyróżnia się dużą wielkością nasion, cienką okrywą nasienną oraz delikatną strukturą i konsystencją. Posiada specyficzny słodki smak co sprawia, że jest wysoko cenionym produktem kulinarnym.

Jabłka grójeckie

Jabłka grójeckie
2015-06-25 10:06:35

Początki powstawania „największego sadu Europy”, jak nazywane są okolice Grójca, datuje się od panowania Królowej Bony, która słynęła z zamiłowania do ogrodnictwa w tym sadownictwa.

Jabłka Łąckie

Jabłka Łąckie
2015-06-25 09:06:35

Jabłka łąckie wyrazisty smak i zapach jabłka łąckie zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej. Większość owoców uzyskiwanych w rejonie Łącka cechuje się wyjątkową soczystością i aromatem. Kształt owoców zależy od poszczególnej odmiany. Ich rumieniec jest wyraźnie mocniejszy od rumieńca jabłek pochodzących z innego regionu.

Jagnięcina podhalańska

Jagnięcina podhalańska
2015-06-25 10:06:40

Jagnięcina podhalańska to mięso jagniąt rasy polska owca górska i cakiel podhalański, których wiek nie przekroczył 60 dni. Są to tuszki jagniąt uzyskujące wagę od 4 do 8 kg.

Kabanosy

Kabanosy
2015-06-29 11:06:00

W połowie XIX w. były wytwarzane w gospodarstwach wiejskich na użytek własny, bo w latach 20. I 30. XX w. stać się powszechnie znane i lubiane na terenie ziem polskich.

Kiełbasa lisiecka

Kiełbasa lisiecka
2015-06-29 11:06:07

Receptura znana od lat 30. XX wieku, w okresie międzywojennym produkowana jedynie w Liszkach pod Krakowem, następnie w Czernichowie.

Kiełbasa myśliwska

Kiełbasa myśliwska
2015-06-29 11:06:25

Kiełbasa myśliwska stanowiła ważny element ekwipunku myśliwych podczas polowania. Dzięki swojej trwałości wynikające z poddawania procesowi podsuszania, charakteryzowała się długa przydatnością do spożycia.

Miód

Miód
2015-06-29 11:06:36

Historia miodu sięga bardzo daleko. Szacuje się, że pojawił się na Ziemii ok. 30 mln lat temu. W hiszpańskiej Walencji odkryto malowidła ścienne przedstawiające kobietę odbierająca miód, datowane na 12 tys. lat wstecz.