Kuchnia

Tradycyjna polska kuchnia charakteryzuje się obfitością mięsa i różnego rodzaju potraw mącznych, wykorzystaniem typowych dla klimatu umiarkowanego roślin bulwowych (ziemniak, burak itp.) oraz stosowaniem dużej ilości przypraw, szczególnie pieprzu, chrzanu, gałki muszkatołowej czy jałowca. Najpopularniejszym napojem nadal jest czarna herbata, ostatnio wypierana jednak przez typową dla zachodniej Europy kawę. Do tradycyjnych polskich trunków należą natomiast piwo, miód pitny i wódka.

Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw są pierogi. W małej sakiewce z pszennego ciasta umieszcza się różnego rodzaju nadzienia, z których najpopularniejsze są: mięso mielone, kapusta z grzybami  oraz smakowicie doprawiona masa z ziemniaków i białego sera. Pierogi gotuje się w wodzie i podaje polane masłem, bądź odsmażane ze skwarkami.

Poza tym, popularnością cieszą się różnego rodzaju kotlety i gulasze z drobiu, wieprzowiny oraz wołowiny z dodatkiem ziemniaków i innych warzyw, ryby słodkowodne a także placki ziemniaczane, kluski i kasze z sosem czy naleśniki. Dawniej na stołach szlacheckich bardzo często pojawiała się dziczyzna, którą nadal można jeść w dobrych restauracjach w całym kraju.

Typowy obiad składa się z zupy, dania głównego i deseru (zazwyczaj jest nim ciasto).

Spośród wielu popularnych polskich zup, takich jak żurek, rosół z makaronem, grzybowa, pomidorowa, kapuśniak czy szczawiowa, największą międzynarodową sławą cieszy się barszcz czerwony, czyli wywar z czerwonych buraków o kwaskowo-korzennym smaku.

W wydaniu świątecznym, podaje się go z małymi pierożkami z nadzieniem mięsno-grzybowym.

Częścią polskiego dziedzictwa kulturowego jest szacunek dla chleba. Polskie pieczywo to coś więcej niż kolejny produkt o wspaniałym smaku. Być w Polsce i nie spróbować polskiego, pachnącego, wypiekanego tradycyjnymi metodami chleba to jak być we Francji i nie skosztować sera czy wina.

Trzeba także wspomnieć, że Polska jest królestwem słodkich ciast, których różnorodność może przyprawić o zawrót głowy. Najbardziej charakterystyczne są: makowce, serniki, pierniki i szarlotki – wszystkie z dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej i korzennych przypraw.

Naprawdę warto spróbować – zapraszamy do stołu!

Apetyt na Polskę.