Najlepsze blogerki kulinarne na Expo

Po sześciu tygodniach zmagań kulinarnych przyszedł czas na nagrodę. Pięć polskich blogerek wyróżnionych w konkursie zorganizowanym przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości i magazyn USTA odbyło misję wyjazdową do Włoch. Mistrzynie dań z lokalnych polskich produktów tym razem miały okazję spróbować tego, co najlepsze i najsmaczniejsze we Włoszech.

Na początku była paczka, a w niej 20 polskich produktów. Wszystko to, co najcenniejsze w polskiej kuchni, co stanowi jej wizytówkę. Znalazły się w niej również produkty, które Ministerstwo Rolnictwa wyróżniło ze względu na ich potencjał eksportowy. Paczki trafiły do rąk wybranych blogerów kulinarnych z Polski i Włoch. Przesłane produkty miały być inspiracją do stworzenia nowych kompozycji i smaków. W każdej z 4 tur uczestnicy przygotowywali jedno danie, inspirowane zawartością paczki, a na ich blogach oraz na stronie www.expo.gov.pl pojawiły się nowe przepisy,  wśród których czytelnicy strony wybierali te najciekawsze i najsmaczniejsze.

W poszczególnych kategoriach wyróżnienia otrzymały:

Śniadanie:

Zupa/przystawka:

Danie główne:

Deser:

Wyróżnienie magazynu USTA otrzymała Magdalena Klimczak (daretocook.pl) za Grzybowy bulion z konfitowanym jajkiem i wędzoną solą

    Nagrodą dla pięciu finalistek  była misja wyjazdowa do Włoch. Blogerki zwiedziły Pawilon Polski na Expo 2015, gdzie spotkały się z Dyrektorem Marcinem Marjańskim.  Miały też okazję poznać najlepsze, oryginalne włoskie produkty. Odwiedziły producentów szynki parmeńskiej, octu balsamicznego, seru Parmezan oraz lokalną winnicę, a także  gospodarstwo agroturystyczne z regionu Emilia Romania.

    Już za kilka dni do Polski przylecą włoskie finalistki. Wszystkie wyróżnione blogerki spotkają się na wspólnym finałowym gotowaniu w Warszawie.