Konkurs dla blogerów kulinarnych: Zostań ambasadorem nowoczesnej kuchni polskiej!

„Wyżywienie planety, energia dla życia” – to hasło tegorocznej Wystawy Światowej EXPO 2015. Dla Polski - kraju, w którym bogate tradycje kulinarne idą w parze z prężnym rozwojem sektora rolno-spożywczego,  udział w tym przedsięwzięciu jest wyjątkową szansą na prezentację dotychczasowego dorobku i potencjału.

Od początku maja w Pawilonie Polski w Mediolanie dzielimy się ze światem tym, co w naszej kuchni najcenniejsze – produktami  lokalnymi i naturalnymi, które przywozimy prosto z naszego kraju. Częstowaliśmy już m.in. sokami z Kałęczewa, rybami ze Stawów Milickich, truskawką kaszubską,  toruńskimi piernikami, cydrem z Dobronia czy jabłkami grójeckimi.

Nowoczesne spojrzenie na polską sztukę kulinarną znajduje swoje odzwierciedlenie w książce kucharskiej „Apetyt na Polskę”, która została przygotowana w ramach programu promocji gospodarczej towarzyszącego udziałowi Polski w Wystawie Światowej EXPO 2015. To publikacja, w której uznani eksperci branży kulinarnej - Witold Iwański, Eliza Mórawska, Michał Gniłka, Marysia Przybyszewska, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Trąbski – przedstawiają nowoczesne spojrzenie  na polską sztukę kulinarną.

Chcemy rozwijać tę piękną opowieść o polskiej kuchni – tej, którą dziedziczymy po naszych babciach oraz tej kreatywnej i zaskakującej. Wraz z naszym ekspertem i współautorem książki „Apetyt na Polskę”, magazynem USTA, zapraszamy serdecznie do dzielenia się nowymi pomysłami oraz do udziału w konkursie dla blogerów kulinarnych z Polski i Włoch.

Wśród blogerów, którzy zgłoszą chęć udziału w konkursie, magazyn USTA wybierze 10 z Polski oraz 10 z Włoch, których zaprosimy do udziału w projekcie.

Konkurs będzie składać się z 5 tur. Każdy uczestnik otrzyma od nas paczkę z 20 polskimi produktami – chcemy podzielić się z tym, co najcenniejsze w polskiej kuchni, tym, co stanowi jej wizytówkę. W paczce znajdą się również produkty, które Ministerstwo Rolnictwa wyróżniło ze względu na ich potencjał eksportowy. Chcemy, by była to inspiracja to stworzenia nowych kompozycji i smaków. W ten sposób w każdej z 4 tur uczestnicy przygotują jedno danie, inspirowane zawartością paczki, i na blogach uczestników oraz na stronie www.expo.gov.pl pojawią się nowe przepisy,  wśród których czytelnicy strony będą wybierać te najciekawsze i najsmaczniejsze.

Zwycięzcy kolejnych tur zostaną zaproszeni na misje wyjazdowe do Włoch (dla polskich blogerów) oraz do Polski (dla blogerów włoskich), by jeszcze głębiej poznać tradycje kulinarne obu krajów. Przeprowadzimy również głosowanie finałowe (5. tura głosowania), które wyłoni dwa zwycięskie przepisy – włoski oraz polski. Ich autorzy spotkają się podczas wielkiego finału w Polsce, by raz jeszcze, tym razem wspólnie odkryć możliwości, jakie dają polskie, naturalne produkty spożywcze.

Chęć udziału w konkursie należy zgłosić na adres mailowy: expo2015@windmill.com.pl.

Przeczytaj: regulamin konkursu

Zobacz: harmonogram konkursu