Kujawsko-pomorskie podbija Expo

Są jeszcze takie miejsca na świecie, gdzie w owocach, zbożach i ziołach zaklęte są nie tylko zapachy, ale i emocje, obrazy, które uwalniają się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przenosząc nas do magicznych krain.

Od wieków żyzne Kujawy i gospodarne Pomorze były spiżarnią dla całej Polski. Region słynie z  ekologicznej żywności z tradycyjnych zbóż - płaskurki, samopszy oraz orkiszu. Znajdujemy tu również bogactwo warzyw i owoców, które stanowią podstawę wielu tradycyjnych, regionalnych przysmaków. Wytwarzane tradycyjnymi metodami produkty „Kulinarnego Dziedzictwa Kujaw i Pomorza” oraz Spiżarni Kujawsko-Pomorskiej ucieszą podniebienie każdego smakosza. W każdym z tych przysmaków kryje się ciekawa historia, a wielowiekowe przepisy i doskonałe składniki zapewniają niezapomniany smak.

Region Kujawsko pomorski specjalizuje się również w produkcji zdrowych i pysznych bio makaronów. A tradycyjne oleje z lnu i rzepaku na pewno mogą konkurować o prymat smaku z włoską oliwą.

Najbardziej znanym mieszkańcem stolicy regionu kujawsko pomorskiego – Torunia był Mikołaj Kopernik - absolwent uniwersytetów w Bolonii, Padwie i Ferrarze. Jego zamiłowanie do astronomii odnajdujemy w turystycznej idei promocji regionu, której hasło brzmi „Konstelacja dobrych miejsc”.

Jednak region to nie tylko tradycja, ale również nowoczesność, którą najlepiej ilustruje wiodąca w regionie gałąź przemysłu - składy z fabryki PESA w Bydgoszczy.

Kujawsko – pomorskie to wyśmienita kuchnia, życiodajna energia uzdrowisk, piękno lasów i rzek oraz wspaniała przygoda, po którą warto tu przyjechać!