Wiśnia nadwiślanka

Zwana także słupską lub słupianką od nazwy miejscowości, gdzie została po raz pierwszy nasadzona – Słupia Nadbrzeżna. Jest typem wiśni sokowej, która transportowana niegdyś trasą wodną z Sandomierza do Warszawy, przypadła do gustu mieszkańcom stolicy. Stało się to głównie za sprawą wysokich parametrów – ekstraktu i kwasowości. Zapewniają one doskonałą przydatność do produkcji koncentratu wiśniowego, który pozwala osiągnąć intensywną barwę i aromat przy niższym zużyciu owoców.

Odmiana wiśni o intensywnej bordowej, jednolitej barwie, mniejsza od tradycyjnych owoców. Średnia wielkość to 12 - 20 mm w zależności od wieku drzewa oraz stanowiska. Owoce są okrągłe, soczyste i lekko spłaszczone. Barwa nie ulega zmianie także po procesie przetwórczym. Smak charakterystyczny dla wiśni, lekko cierpki, choć intensywny.

Drzewa wiśni nadwiślanki owocują nieregularnie z powodu niskiej odporności na wiosenne ochłodzenia. Są natomiast mało podatne na choroby. W zależności od podłoża rosną do 25 do 100 lat.

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/wisnia-nadwislanka

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/wisnia-nadwislanka

Źródło informacji: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-swietokrzyskie/Wisnia-sokowa-nadwislanka