Wielkopolski ser smażony

Nabiał znamy był w Wielkopolsce już w IV w. p. n.e. i stanowił znacznie ważniejszy składni diety niż mięso, w szczególności w bogatych dworach chłopskich. Nieco później trafił do miast, prawdopodobnie za pośrednictwem Niemców i Holendrów. Idea smażenia twarogu powstała w nadziei na przedłużenie jego przydatności do spożycia, często wykorzystywano również pozostałości twarogu, który był podsmażany z masłem i – wedle uznania – doprawiany solą lub kminkiem. W literaturze istnieją dowody, że ta metoda obróbki sera, powstała na terenach wielkopolskich. Wytwarzany jest do dziś według tradycyjnej receptury, ciesząc się dużym powodzeniem na terenie całej Polski oraz za granicą.

Wielkopolski ser smażony ma jednolitą, zwięzłą i plastyczną konsystencję. Często dodawany jest kminek, wówczas widoczne są jego ziarna. Masa serowa, przyjmująca kształt opakowania jest w kolorze od jasno kremowego do żółtego, w zależności od ilości użytego masła. Smak typowy dla smażonego sera, na wzór zgliwiałego twarogu.

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/wielkopolski-ser-smazony

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/wielkopolski-ser-smazony

Źródło informacji: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie/Wielkopolski-ser-smazony