Truskawka kaszubska

Region kaszubski z uwagi na specyficzne warunki geograficzne, nie stwarza najłatwiejszych warunków do uprawy truskawek. Region z którego pochodzą truskawki, które przywieźliśmy  na EXPO to Pojezierze Kaszubskie, gdzie jest jeden z najkrótszych okresów wegetacji. Z uwagi na surowy mikroklimat dojrzewające tam owoce mają bardziej wyrazisty aromat, są po prostu słodsze - mówi prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek, Edyta Klasa.

Ich początek datowany jest na wiek XX, a pod nazwą truskawek kaszubskich mogą występować jedynie owoce z odmian: Senga Sengana, Elsanta, Honeoye i należące do klasy „ekstra” lub kategorii „I”. Obfitość upraw doprowadziła do ustanowienia w latach 70. Święta Truskawkobrania. Społeczność skupiona wokół tej idei jest ze sobą mocno zżyta, a tradycja uprawy truskawek spaja ją do dziś. Kaszubskie Stowarzyszenie Producentów Truskawek, założone w 1998 r. jako jedno z pierwszych stowarzyszeń na Kaszubach. Truskawki są uprawiane w tym regionie od blisko 100 lat, a pierwszą ich plantatorką była Helena Gruchała w miejscowości Długi Kiesz.

Truskawki kaszubskie są średniej lub małej wielkości. Przekrój pionowy ma kształt sercowaty, a poprzeczny – okrągły.  Gotowe do spożycia mają kolor czerwony i są miękkie, szypułka łatwo odchodzi od owoca. Miąższ jest czerwony, lekko twardawy, a jednocześnie soczysty. Truskawki są w smaku słodkie, posiadają jednocześnie specyficzny aromat. Duża dzienna amplituda temperatur, charakteryzująca Pojezierze Kaszubskie, sprawia, że tutejsze truskawki zawierają więcej cukru niż inne.

 

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/truskawka-kaszubska-kaszebsko-malena

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/truskawka-kaszubska-kaszebsko-malena

Źródło informacji: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-pomorskie/Truskawka-kaszubska-lub-kaszebsko-malena