Suska sechlońska

Wytwarzana jeszcze przed wojną w okolicach gminy Laskowa. Przekaz głosi, że śliwki były uprawiane na tych terenach z przykazania księdza proboszcza, który w ramach pokuty polecał sadzenie drzew, a ponieważ tylko śliwy były w stanie rosnąć na mało żyznej ziemi, mnożyły się szybko. Z czasem mieszkańcy zaczęli z owoców wytwarzać śliwowicę, a w okolicy szerzyło się pijaństwo. Proboszcz chcąc położyć mu kres, zaczął przykazywać suszenie owoców, gdyż uniemożliwiało to przeróbek na alkohol. Tak rozpoczęła się tradycja suszenia i wędzenia susek sechlońskich.

Owoce z pestkami otoczonymi miękkim miąższem, a pokryte pomarszczoną skórą, mają kształt nieregularny, zbliżony do owalnego. W zależności od odmiany, mają od 1,5 do 4,5 cm. Mają kolor ciemnobrązowy, dochodzący do czarnego. W smaku są słodkie z delikatnym posmakiem wędzenia, również zapach jest charakterystyczny – wyczuwalna jest nuta dymu właściwa produktom wędzonym.

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/suska-sechlonska

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/suska-sechlonska

Źródło informacji: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Suska-sechlonska