Śliwka szydłowska

Początki jej wytwarzania sięgają czasów przed II wojną światową, a nazwa pochodzi od miejscowości Szydłów w województwie świętokrzyskim, gdzie była i jest produkowana.

Jest to śliwka z pestką lub bez, poddawaną procesom suszenia i wędzenia. Dzięki nim ma bardzo specyficzny, wędzony smak. Kształt śliwki jest uzależniony od gatunku owoców, z których powstała, od kulisto-spłaszczonego do podłużnego. Śliwki, które trafiają do wędzenia ulegają selekcji, w celu wybory najdorodniejszych okazów. Charakterystyczna jest mocno pomarszczona powierzchnia o błyszczącej, ciemnogranatowej skórce. Sam proces wędzenia odbywa się w specjalnych suszarniach, gdzie śliwki są poddawane procesowi przez 48 godzin.

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/sliwka-szydlowska

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/sliwka-szydlowska

Źródło informacji: http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Zespol-Prasowy/Informacje-Prasowe/Rejestracja-sliwki-szydlowskiej-i-obwarzanka-krakowskiego-jako-ChOG