Redykołka

Rodzaj sera wytwarzanego na Podhalu z pozostałości po procesie wytwarzania oscypka. Redykołka jest często mylona z oscypkiem, który jest nazywany jego starszą siostrą, natomiast nie zawsze jest ona wędzony z uwagi na brak czasu. W przeszłości był traktowany jako podarek od bacy dla dzieci lub gości, dawany w parzystych ilościach.

Radykałka na skórkę gładką i elastyczną, miejscami lekko chropowatą. Bywa ona niedobarwiona lub miejscami popękana. Najczęściej wytwarzana jest w kształcie zwierzątek, parzenic, sercowaty lub zminiaturyzowanego wrzeciona. Kolor to biały, choć dopuszcza się barwę ciemniejszą, zwłaszcza przy skórce. Miąższ sera jest elastyczny. Smak jest co do zasady pikantny, dopuszcza się lekko słony, a także odchylenia od tradycyjnego smaku.

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/redykolka

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/redykolka

Źródło informacji: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Redykolka