Oscypek

Oscypek, zwany także oszczypkiem, jest wyrobem wołowskich pasterzy wypasających owce na górskich polanach z bardzo długą tradycją. Na Podhale przybył jako część kultury wołowskiej. W XVIII w. sposób jego wytwarzania został spisany i usystematyzowany.

Oscypek jest serem wytwarzanym z owczego mleka. Kolor jest najczęściej lekko kremowy, przy skórce ciemniejszy, bywa także zbliżony do bieli. Skórka jest słomkowo-lśniąca. Oscypek jest twardy, natomiast jego miąższ elastyczny. W smaku wyraźnie wyczuwane jest wędzenie, jest także lekko słony. Przybierają różne kształty, najczęściej osełki, dwustronnego stożka lub wrzeciona. Część środkowa jest walcowata i ozdabiana wklęsłymi lub wypukłymi wzorami, tworzonymi za pośrednictwem formy, stanowiącymi znak rozpoznawczy producenta. Zawartość wody waha się między 42 a 50% wody, a tłuszczu w suchej masie od 40 do 60%. Oscypek ma najczęściej długość 17 – 23 cm, a w najszerszym miejscu 6 - 10 cm średnicy.

 

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/oscypek

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/oscypek

Źródło informacji: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Oscypek-oszczypek