Olej rydzowy

Znany również jako olej lniankowy. Nazwa pochodzi od rośliny wykorzystywanej do jego produkcji, czyli lnianki siewnej lub ludowo „rydza”, „rydzyka”, „ryżyka”.  Pierwsze informacje o nasionach używanych do jego tłoczenia pochodzą sprzed 3000 lat. Na przestrzeni lat był używany jako środek spożywczy oraz techniczny. Po II wojnie światowej zaprzestano jego produkcji, by następnie wrócić do niej w połowie lat 90. Po zbadaniu jego składu okazało się, że zawiera dużą ilość kwasów nasyconych i nienasyconych oraz witamin, w szczególności witaminy B. Jako ciekawostkę można wspomnieć, że obecnie zainteresowanie olejem rydzowym przejawia także branża paliwowa.

Cechą charakterystyczną jest swoisty zapach oraz smak oleju rydzowego, który poprzez nutę cebuli i gorczycy, pozwala go łatwo zidentyfikować. Smak można określić jako ostry. Kolor może być różny od złocistego do złocisto-zielonkawego. Korzystny dla ludzkiego organizmu jest skład kwasów tłuszczowych.

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/olej-rydzowy

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/olej-rydzowy

Źródło informacji: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie/Olej-rydzowy

http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Zespol-Prasowy/Informacje-Prasowe/16-czerwca-20092