Miód pitny trójniak

Miody pitne w Polsce produkowane są od przeszło tysiąca lat, sięgając początków państwowości. Wzmianki o tym można znaleźć między innymi w kronikach Ibrahima Ibn Jakuba czy Galla Anonima. Swoje miejsce mają również w polskiej literaturze, m. in. w Trylogii Henryka Sienkiewicza. Miody pitne różnią się między sobą proporcją miodu do wody lub soku oraz okresem leżakowania. Nazwa trójniak wywodzi się ze składu oraz sposobu produkcji miodu. W tym przypadku leżakuje on co najmniej rok. Z czasem podział miodów pitnych został uregulowany również prawnie.

Miód pitny trójniak jest klarownym napojem fermentowanym z beczki miodowej. Jego kolor jest zróżnicowany od złocistego do ciemnobursztynowego. Różna może być również zawartość alkoholu. Jego smak określany jest jako słodki z wyraźnym aromatem miodu gryczanego oraz dodanych przypraw lub też o smaku i zapachu dodanych soków owocowych. Charakterystyczny jest również osad zbierający się na dnie butelki, który ma pochodzenie naturalne.

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/miod-pitny-trojniak

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/miod-pitny-trojniak

Źródło informacji: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lubelskie/Miod-Pitny-Trojniak

http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-zachodniopomorskie/Miod-pitny-trojniak