Kiełbasa myśliwska

W dawnej Polsce dziczyzna stanowiła domenę arystokracji oraz bogatego mieszczaństwa, będąc symbolem luksusu oraz zamożności.

Kiełbasa myśliwska stanowiła ważny element ekwipunku myśliwych podczas polowania. Dzięki swojej trwałości wynikającej z poddawania procesowi podsuszania, charakteryzowała się długą przydatnością do spożycia. Jej dodatkowym atutem były stosunkowo krótkie batony, mieszczące się bez trudu w myśliwskiej torbie.

Zazwyczaj jest wytwarzana  z chudego mięsa wieprzowego oraz chudej wołowiny, nadziewanego w naturalne osłonki wieprzowe, przyprawiana jest natomiast czosnkiem i gorczycą. Długi okres wędzenia i podsuszania pozwala sklasyfikować ją wśród kiełbas półtwardych. Jej dużą zaleta jest brak konieczności przechowywania w lodówce.

Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno, w szczególności ze świeżym chlebem z masłem. Polecana jest również grillowana, na przykład nasączona piwem.

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/kielbasa-mysliwska

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/kielbasa-mysliwska

Źródło informacji: http://swiat-wedlin.pl/przepisy-na-wedliny/przepisy-na-kielbasy/96-kielbasa-mysliwska

http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Zespol-Prasowy/Informacje-Prasowe/Kielbasy-jalowcowa-i-mysliwska-z-unijnym-znakiem-GTS