Kiełbasa lisiecka

Receptura znana od lat 30. XX wieku, w okresie międzywojennym produkowana jedynie w Liszkach pod Krakowem, następnie w Czernichowie. Po II wojnie światowej jej wyrób został zakazany, co nie zniechęciło masarzy do dalszej produkcji, nawet jeżeli było zakończone nałożeniem kary. Jednocześnie zwiększało również popyt i ekskluzywność towaru. W Archiwum Państwowym w Krakowie znajduje się wykaz masarzy, którzy zostali ukarani grzywną za nielegalną produkcję. Kiełbasa lisiecka jest wytwarzana do dzisiaj, zazwyczaj według tradycyjnej, historycznej receptury. Dziś stanowi wizytówkę polskich wyrobów kiełbaśniczych.

Ma średnia długość wianka 35-40 cm, jest naturalnie wędzona dymem z drewna olchowego. Wytwarzana jest wyłącznie z wieprzowego schabu oraz szynki, a więc mięs bardzo delikatnych. Kiełbasa lisiecka ma ciemnobrązową barwę i lekko lśniącą skórę, typową dla produktów wędzonych. Tradycyjnie przyprawiana jest pieprzem, czosnkiem i odrobiną soli. Na przekroju poprzecznym z wyraźnie widać kawałkami mięsa otoczonymi oczkami farszu.

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/kielbasa-lisiecka

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/kielbasa-lisiecka

Źródło informacji: http://swiat-wedlin.pl/przepisy-na-wedliny/przepisy-na-kielbasy/120-kiebasa-lisiecka

http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Kielbasa-lisiecka