Kabanosy

Nazwa pochodzi od tureckiego słowa kaban, które oznacza młodego wieprza. W połowie XIX w. były wytwarzane w gospodarstwach wiejskich na użytek własny, bo w latach 20. I 30. XX w. stać się powszechnie znane i lubiane na terenie ziem polskich. W czasach PRL były popularnym towarem eksportowym, charakterystycznym dla Polski.

Kabanosy charakteryzują się podłużnym i cienkim kształtem suchej kiełbasy. Mają kolor ciemnoczerwony z odcieniem wiśniowym. W środku są połączeniem ciemnoczerwonych kawałków mięsa z kremowymi cząstkami tłuszczu. Na zewnątrz są gładkie, suche oraz równomiernie pomarszczone. Podczas produkcji pędy są zginane na pół, co jest widoczne na powierzchni kabanosów.

Smak kabanosów stanowi niepowtarzalne połącznie smaku pieczonego peklowanego mięsa wieprzowego, kminku oraz pieprzu. Ponadto specyficzny jest dźwięk trzasku towarzyszący przełamywaniu kabanosa. Wyróżniają się one także kruchością, soczystością, specyfika mięsa, zapachem, a także jednolitą manufakturą.

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/kabanosy

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/kabanosy

Źródło informacji: http://www.minrol.gov.pl/pol/Ministerstwo/Zespol-Prasowy/Informacje-Prasowe/Kabanosy-Gwarantowana-Tradycyjna-Specjalnosc