Jabłka grójeckie

Początki powstawania „największego sadu Europy”, jak nazywane są okolice Grójca, datuje się od panowania Królowej Bony, która słynęła z zamiłowania do ogrodnictwa w tym sadownictwa. W 1545 roku otrzymała duże połacie ziemi w powiecie grójeckim, o które później dbała ustanawiając liczne przywileje dla posiadaczy ogrodów. Następnie sadownictwo znalazło umocowanie prawne w akcie królewskim z 1578 roku wydanym przez syna Królowej Bony. Dało to początek rozwoju sadów owocowych w tym głównie jabłoniowych. W wielu dziełach historycznych znajdują się liczne wzmianki o rozwoju sadów dworskich i chłopskich na terenach grójecczyzny.

5 października 2011 roku zarejestrowano Jabłka Grójeckie jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Ochroną zostały objęte jabłka ponad 40 odmian, uprawianych na ściśle wyznaczonym obszarze powiatów województwa mazowieckiego (grójeckiego, żyrardowskiego, piaseczyńskiego, kozienickiego, otwockiego, garwolińskiego, białobrzeskiego) oraz woj. łódzkiego (powiat rawski i skierniewicki). Jabłka grójeckie mają charakterystyczne cechy (barwę, wielkość, specyficzny miąższ), związane z miejscowymi warunkami klimatycznymi i glebowymi. Charakteryzują się rumieńcem większym od przeciętnego średnio o 5%. Piękny czerwony rumieniec na jabłku nie tylko wpływa na jego ładny wygląd, lecz także świadczy o wyższej zawartości barwników głównie antocyjanów i karetonoidów w tkankach pod skórką. Jabłka grójeckie charakteryzują się również kwasowością wyższą od przeciętnej dla danej odmiany średnio o 5%.

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/jablka-grojeckie

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/jablka-grojeckie

Źródło informacji: http://www.jablkagrojeckie.pl