Bryndza podhalańska

Bryndza podhalańska to jeden z najbardziej znanych serów tatrzańskich. Najstarsze informacje o bryndzy pochodzą z 1527 roku.  Wytwarzanie serów owczych było nieodzownym elementem towarzyszącym przez stulecia wypasowi owiec na Podhalu. Pasterze, którzy wychodzili z owcami w góry, spędzali tam kilka miesięcy. W tym czasie żywili się właściwie wyłącznie owczym mlekiem i jego przetworami. Nabyta wiedza dotycząca sposobu oraz zasad wytwarzania bryndzy podhalańskiej była przekazywana z pokolenia na pokolenie i stała się obecnie sztuką, której tajniki znane są tylko producentom tego regionu. Dzięki połączeniu czynników naturalnych, specyficznych umiejętności oraz zachowania tradycyjnej receptury możliwe jest powstanie tego wyjątkowego sera. Tradycyjna metoda produkcji gwarantuje powstanie oryginalnego produktu o najwyższej jakości i charakterystycznym smaku. Nazwa „bryndza”, z języka rumuńskiego brinze, pochodzi od pasterzy wołoskich wypasających owce na polanach górskich.

Na jakość ostatecznego produktu wpływa z pewnością niezwykłe miejsce jego pochodzenia. Stanowi o tym m.in. bogata oraz zróżnicowana roślinność występująca na tym terenie. Znajduje się tu wiele gatunków występujących tylko na Podhalu, które stanowią runo łąk, pastwisk i hal. Tereny, na których odbywa się produkcja bryndzy podhalańskiej, są jednymi z najczystszych regionów nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. Obszar ten położony jest pomiędzy czterema Parkami Narodowymi. Na północy znajduje się Gorczański Park Narodowy, na południu Tatrzański Park Narodowy, na zachodzie Babiogórski Park Narodowy, a na wschodzie – Magurski Park Narodowy. Piąty Park Narodowy – Pieniński, podobnie jak Tatrzański, położony jest w samym sercu obszaru produkcji tego wyrobu. Swój wyjątkowy smak ser zawdzięcza surowcom, z których jest produkowany. Do produkcji bryndzy podhalańskiej wykorzystywane jest mleko owcze pochodzące od „polskiej owcy górskiej” oraz ewentualnie dodawane jest mleko krowie pochodzące od krów rasy „polskiej krowy czerwonej”.

Gdzie kupisz: http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/bryndza-podhalanska

Producenci: http://www.trzyznakismaku.pl/producenci/bryndza-podhalanska

Źródło informacji: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-malopolskie/Bryndza-podhalanska