Grzegorz Łapanowski

Grzegorz Łapanowski

„Kuchnia jest jak podróż zachęcająca każdego dnia do poznawania nowych, nieznanych terenów. Kocham jej nieskończoność. Każdy produkt, każda technika, każda receptura mają swoją historię, dziesiątki interpretacji i możliwości poszukiwania ideału. Lubię polską kuchnię i polskie produkty, ale lubię też odtwarzać smaki z bliższych i dalszych podróży. Przemawia do mnie idea sezonowości i lokalności, ekologicznych surowców i dbania o tradycję, jednak nie trzymam się jej ściśle. Stosuję proporcje 80:20 ‒ 80% produktów lokalnych i sezonowych i 20% pola manewru. Tak powstają buraki z cytrusami, jagnięcina z kminem rzymskim czy surowy słodki śledź z sosem sojowym. W kuchni używam produktów o skoncentrowanym i intensywnym smaku. Lubię wyrazistość. Potrzebuję kontrapunktu. Ciężkie pieczone mięso wymaga oddechu, lekkości świeżych liści i kwaśnego dressingu, a delikatne kremowe purée czegoś chrupkiego. Tak gotuję. To lubię”. Grzegorz zdobywał doświadczenie w kilkunastu restauracjach, u najlepszych polskich szefów kuchni. Współpracuje ze stacjami telewizyjnymi. Od kilku lat prowadzi własną firmę kulinarną, a w jej ramach organizuje między innymi warsztaty i pokazy. Założył fundację Szkoła na Widelcu, która działa na rzecz promocji edukacji kulinarnej, jak również stowarzyszenie Slow Food Youth Warszawa.

Przepisy

Pobierz książkę kucharską