Sałatka z kaszy orkiszowej, pieczonej dyni, jabłek i wędzonej ryby z miodowym sosem
Składniki
- ugotowana kasza orkiszowa 1 szklanka
- dynia 300 g
- jabłka 1 szt.
- ryba wędzona na gorąco (sielawa, pstrąg) 300 g
- Sos:
- miód 1 łyżeczka
- olej rzepakowy lub słonecznikowy 3 łyżki
- ocet jabłkowy 1 łyżeczka
- czosnek, drobno pokrojony 0,5 ząbka
- łodyżki koperku, natka pietruszki i majeranek do dekoracji
Przepis
Kaszę orkiszową przekładamy do miski. Dynię pieczemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i również wkładamy do miski. Jabłko obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do kaszy i dyni. Rybę dzielimy na kawałki i dokładamy do pozostałych składników. Delikatnie mieszamy sałatkę, polewamy sosem przygotowanym z miodu, oleju rzepakowego, octu jabłkowego i czosnku. Dekorujemy koperkiem, natką pietruszki i listkami majeranku.