Sałatka z kaszy orkiszowej, pieczonej dyni, jabłek i wędzonej ryby z miodowym sosem

Składniki

  • ugotowana kasza orkiszowa 1 szklanka
  • dynia 300 g
  • jabłka 1 szt.
  • ryba wędzona na gorąco (sielawa, pstrąg) 300 g
  • Sos:
  • miód 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy 3 łyżki
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka
  • czosnek, drobno pokrojony 0,5 ząbka
  • łodyżki koperku, natka pietruszki i majeranek do dekoracji

Przepis

Kaszę orkiszową przekładamy do miski. Dynię pieczemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i również wkładamy do miski. Jabłko obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do kaszy i dyni. Rybę dzielimy na kawałki i dokładamy do pozostałych składników. Delikatnie mieszamy sałatkę, polewamy sosem przygotowanym z miodu, oleju rzepakowego, octu jabłkowego i czosnku. Dekorujemy koperkiem, natką pietruszki i listkami majeranku.

Pobierz książkę kucharską