Korzenne Śliwki pod maślaną kruszonką
Składniki
- wydrylowane śliwki (mogą być mrożone) 500 g
- cukier 100 g
- zimne masło 100 g
- mąka 100 g
- mieszanka quatre epice (cynamon, goździk, imbir, gałka muszkatołowa) 0,5 łyżeczki
- propolis 1 łyżka
- jogurt naturalny kilka łyżek
- miód 1 łyżka
- suszone suski sechlońskie (śliwki suszone) kilka szt.
Przepis
Mieszamy w dużej misce cukier z mąką i masłem, aż powstanie suche ciasto. Wkładamy do lodówki. Śliwki smażymy 10–15 minut na maśle z miodem i quatre epice oraz pokrojoną suską, a następnie nakładamy do naczynek do zapiekania. Posypujemy kruszonką z wcześniej przygotowanego ciasta i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podajemy z zimnym jogurtem naturalnym i zmiażdżonym w moździerzu propolisem.