Ozór wołowy z młodymi burakami
Składniki
- ozór wołowy 1 szt.
- kolorowe buraki 3 szt.
- marchew 1 szt.
- cebula 1 szt.
- seler naciowy 3 gałązki
- tymianek kilka gałązek
- liście laurowe 4 szt.
- gwiazdki anyżu 2 szt.
- młoda botwina 1 garść
- dobrej jakości majonez 4 łyżki
- jogurt naturalny 2 łyżki
- korniszony 50 g
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Ozór blanszujemy we wrzątku, przekładamy na chwilę do wody z lodem, po czym obieramy ze skóry i wkładamy do szybkowaru. Dodajemy obraną i pokrojoną cebulę, marchew i 2 gałązki selera oraz tymianek, liść laurowy i rozgnieciony anyż. Zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut na małym ogniu pod ciśnieniem. Dwa buraki zawijamy w folię i pieczemy 90 minut w temperaturze 190°C, aż będą miękkie. Obieramy je zaraz po wyjęciu z pieca i kroimy na cząstki. Korniszony i ostatnią gałązkę selera naciowego kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majonezem oraz jogurtem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Surowego buraka kroimy w cienkie zapałki i przekładamy do wody z lodem, aby stał się chrupiący i jędrny. Ozór kroimy w cienkie plasterki i obkładamy paseczkami buraka oraz pieczonym burakiem. Obok nakładamy sos tatarski. Dekorujemy potrawę botwiną.