Ozór wołowy z młodymi burakami

Składniki

  • ozór wołowy 1 szt.
  • kolorowe buraki 3 szt.
  • marchew 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • seler naciowy 3 gałązki
  • tymianek kilka gałązek
  • liście laurowe 4 szt.
  • gwiazdki anyżu 2 szt.
  • młoda botwina 1 garść
  • dobrej jakości majonez 4 łyżki
  • jogurt naturalny 2 łyżki
  • korniszony 50 g
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Ozór blanszujemy we wrzątku, przekładamy na chwilę do wody z lodem, po czym obieramy ze skóry i wkładamy do szybkowaru. Dodajemy obraną i pokrojoną cebulę, marchew i 2 gałązki selera oraz tymianek, liść laurowy i rozgnieciony anyż. Zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut na małym ogniu pod ciśnieniem. Dwa buraki zawijamy w folię i pieczemy 90 minut w temperaturze 190°C, aż będą miękkie. Obieramy je zaraz po wyjęciu z pieca i kroimy na cząstki. Korniszony i ostatnią gałązkę selera naciowego kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majonezem oraz jogurtem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Surowego buraka kroimy w cienkie zapałki i przekładamy do wody z lodem, aby stał się chrupiący i jędrny. Ozór kroimy w cienkie plasterki i obkładamy paseczkami buraka oraz pieczonym burakiem. Obok nakładamy sos tatarski. Dekorujemy potrawę botwiną.

Pobierz książkę kucharską