Śledź z jabłkiem łąckim, koprem włoskim i olejem rydzowym

Składniki

  • dobry śledź w zalewie octowej 200 g
  • świeży sok jabłkowy 200 ml
  • jabłka łąckie 1 szt.
  • koper włoski 1 szt.
  • fioletowe ziemniaki 3-4 szt.
  • cynamon 0,5 łyżeczki
  • imbir 0,25 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 0,25 łyżeczki
  • goździki 0,25 łyżeczki
  • olej rydzowy 75 ml
  • miód 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 szt.
  • duża cebula 1 szt.
  • ocet 100 ml
  • woda 100 ml
  • cukier 4 łyżki
  • szczypiorek 0,5 pęczka

Przepis

Śledzie wyjmujemy z zalewy, osuszamy, przekładamy do pojemnika i zalewamy sokiem jabłkowym. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3–4 godziny, a najlepiej na dłużej, do 12 godzin, aby się dobrze zamarynowały. Fioletowe ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy. Koper włoski kroimy na ćwiartki, a następnie w cieniutkie plasterki. Wkładamy je do wody z lodem, aby stały się chrupiące. Cebulę kroimy w krążki na mandolinie i blanszujemy w osolonym wrzątku, po czym od razu przekładamy do wody z lodem. Mieszamy ocet z wodą i cukrem, gotujemy i do tak przygotowanej zalewy wkładamy na 30 minut cebulę. Jabłko kroimy w cieniutkie paseczki i wkładamy do wody z lodem. Olej rydzowy mieszamy z korzennymi przyprawami, sokiem z cytryny i miodem. Śledzie wyjmujemy z soku i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na kawałki wielkości kęsa. Na talerzach układamy ziemniaki, śledzie, a na nich plastry kopru włoskiego, cebulę i paseczki jabłek. Obficie skrapiamy potrawę olejem korzennym i posypujemy posiekanym szczypiorem.

Pobierz książkę kucharską