Chrupiące kalmary i stynki podawane z mizerią z ogórków i rzodkiewek

Składniki

  • oczyszczone i pokrojone w krążki kalmary 300 g
  • stynki lub śledzie 300 g
  • mąka do obtaczania
  • płatki soli
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • zielone ogórki 2 szt.
  • czerwone rzodkiewki 6 szt.
  • śmietana 36% 200 ml
  • ocet winny 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • koper 1 szt.
  • cytryna 1 szt.

Przepis

Kalmary i stynki (lub śledzie) posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, smażymy na gorącej oliwie 3−4 minuty z obu stron, wykładamy na papier, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Ogórki i rzodkiewki ścieramy na mandolinie*, doprawiamy solą, pieprzem i octem, mieszamy z gęstą śmietaną i posiekanym koperkiem. Podajemy z kalmarami i stynkami (śledziami) oraz z cząstkami cytryny.

* Urządzenie do cienkiego krojenia warzyw.

Pobierz książkę kucharską