Caponata z kabaczkiem, pomidorami malinowymi i orzechami włoskimi

Składniki

  • bakłażan 2 szt.
  • szalotka 3-4 szt.
  • czosnek 2-3 ząbki
  • duże malinowe pomidory 6 szt.
  • średni kabaczek lub cukinia 1 szt.
  • blanszowane orzechy włoskie 1 garść
  • duże kapary z ogonkami i czarne oliwki 1 garść
  • oregano kilka listków
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  • brązowy cukier 1 łyżeczka

Przepis

Warzywa kroimy w kostkę, smażymy na oliwie; zaczynamy od bakłażana, następnie dodajemy czosnek i szalotkę, kapary i oliwki oraz kabaczek i orzechy. Gdy woda, która się wydzieli, trochę odparuje, dodajemy pomidory oraz listki oregano, sól, pieprz i cukier do smaku. Dusimy 10 minut. Podajemy z crostini lub focaccią.

Pobierz książkę kucharską