Crostini z białego wiejskiego chleba ze zgliwiałym serem i konfiturą z borówek

Składniki

  • biały twaróg 400 g
  • masło 2 łyżki
  • biały wiejski chleb kilka kromek
  • Konfitura
  • czerwone borówki leśne 750 g
  • cukier 1 szklanka

Przepis

Twaróg kruszymy i pozostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, by zgliwiał, czyli lekko zżółkł i stał się mazisty, a także zaczął wydzielać intensywny zapach. Zgliwiały ser smażymy na maśle (topi się błyskawicznie, a intensywny zapach ustępuje). Możemy dodać do smaku kminek lub dowolne zioła. Borówki wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i dusimy około 10 minut, delikatnie mieszając. Kromki białego chleba podpiekamy w piekarniku. Podajemy z gorącym serem i konfiturą. Resztę konfitury przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 20 minut.

Pobierz książkę kucharską