Dorsz zapiekany pod purée dyniowo- -tymiankowym
Składniki
- dorsz 500 g
- olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia
- Purée
- małe dynie piżmowe 2 szt.
- serek ricotta 1 opakowanie
- masło 3 łyżki
- tymianek kilka łodyżek
- parmezan 6 łyżek
Przepis
Filety z dorsza posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy około 3 minut z każdej strony na niewielkiej ilości oleju, układamy ciasno w naczyniu do zapiekania. Dynie gotujemy około 10 minut, aż staną się miękkie, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem, dodając na przemian po łyżce ricotty i masła, a także listki tymianku. Na koniec dodajemy połowę parmezanu i jeszcze raz dokładnie mieszamy przygotowane purée. Wykładamy je na usmażone filety z dorsza, posypujemy resztą sera. Zapiekamy potrawę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C.