Dorsz zapiekany pod purée dyniowo- -tymiankowym

Składniki

  • dorsz 500 g
  • olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia
  • Purée
  • małe dynie piżmowe 2 szt.
  • serek ricotta 1 opakowanie
  • masło 3 łyżki
  • tymianek kilka łodyżek
  • parmezan 6 łyżek

Przepis

Filety z dorsza posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy około 3 minut z każdej strony na niewielkiej ilości oleju, układamy ciasno w naczyniu do zapiekania. Dynie gotujemy około 10 minut, aż staną się miękkie, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem, dodając na przemian po łyżce ricotty i masła, a także listki tymianku. Na koniec dodajemy połowę parmezanu i jeszcze raz dokładnie mieszamy przygotowane purée. Wykładamy je na usmażone filety z dorsza, posypujemy resztą sera. Zapiekamy potrawę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C.

Pobierz książkę kucharską