Kotleciki z selera z gremolatą z oregano i musztardowym sosem z orzechów nerkowca
Składniki
- mały seler 1 szt.
- mąka pszenna 2 łyżki stołowe
- woda 4-5 łyżek stołowych
- bułka tarta 1 szklanka
- młody jarmuż kilka listków
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia
- orzechy nerkowca 100 g
- wywar warzywny 150 ml
- ostra musztarda 2-3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- drobno starta skórka cytryny 3 łyżki
- oregano 3 łyżki
- czosnek 0,5 ząbka
Przepis
Owijamy seler folią aluminiową i pieczemy 2 godziny w 200˚C. Studzimy, obieramy i kroimy na plastry grubości 1−2 cm. Mąkę łączymy z wodą i szczyptą soli. Plastry selera maczamy w przygotowanym cieście i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto na oleju lub oliwie z oliwek. Jarmuż przesmażamy 1−2 minuty na oliwie. Solimy i pieprzymy. Miksujemy orzechy nerkowca z wywarem warzywnym, musztardą, solą i pieprzem. Przygotowany w ten sposób sos lekko podgrzewamy. Robimy gremolatę: mieszamy skórkę cytryny z posiekanym oregano i roztartym czosnkiem. Na każdy talerz wylewamy po 2−3 łyżki sosu z orzechów, wykładamy po dwa kotleciki i po kilka listków usmażonego jarmużu. Posypujemy dookoła gremolatą.