Kotleciki z selera z gremolatą z oregano i musztardowym sosem z orzechów nerkowca

Składniki

  • mały seler 1 szt.
  • mąka pszenna 2 łyżki stołowe
  • woda 4-5 łyżek stołowych
  • bułka tarta 1 szklanka
  • młody jarmuż kilka listków
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
  • orzechy nerkowca 100 g
  • wywar warzywny 150 ml
  • ostra musztarda 2-3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • drobno starta skórka cytryny 3 łyżki
  • oregano 3 łyżki
  • czosnek 0,5 ząbka

Przepis

Owijamy seler folią aluminiową i pieczemy 2 godziny w 200˚C. Studzimy, obieramy i kroimy na plastry grubości 1−2 cm. Mąkę łączymy z wodą i szczyptą soli. Plastry selera maczamy w przygotowanym cieście i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto na oleju lub oliwie z oliwek. Jarmuż przesmażamy 1−2 minuty na oliwie. Solimy i pieprzymy. Miksujemy orzechy nerkowca z wywarem warzywnym, musztardą, solą i pieprzem. Przygotowany w ten sposób sos lekko podgrzewamy. Robimy gremolatę: mieszamy skórkę cytryny z posiekanym oregano i roztartym czosnkiem. Na każdy talerz wylewamy po 2−3 łyżki sosu z orzechów, wykładamy po dwa kotleciki i po kilka listków usmażonego jarmużu. Posypujemy dookoła gremolatą.

Pobierz książkę kucharską