Polandmisù! Czyli tiramisù po polsku

Składniki

  • konfitura z czarnego bzu 2 łyżki
  • siekane orzechy włoskie według uznania
  • wódka orkiszowa 50 ml
  • Ciasteczka orkiszowe
  • jajo 1
  • żółtko 1
  • cukier puder 60 g
  • gorzkie kakao 20 g
  • mąka typ 0 40 g
  • płatki owsiane 60 g
  • masło o temperaturze pokojowej 20 g
  • drożdże w proszku 3 g
  • sól 1 szczypta
  • Krem z mascarpone
  • mascarpone 250 g
  • żółtka 2
  • białka 2
  • cukier puder 70 g

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować ciasteczka: zmiksować płatki owsiane i wyrabiać razem z innymi składnikami w robocie kuchennym, aż powstanie jednolita masa. Wstawić do lodówki na pół godziny. W międzyczasie przygotować krem z mascarpone: elektryczną ubijaczką utrzeć żółtka z cukrem, aby powstała pusyszsta masa. Dodać mascarpone i dokładnie połączyć. Ubić białka i delikatnie wymieszać z kremem z mascarpone za pomocą łyżki. Odstawić do lodówki. Wyjąć masę na ciasteczka. Rozwałkować na płat o grubości pół centymetra i wykrawać z niego ciasteczka. Piec przez 15 minut. Gdy będą już gotowe, pokruszyć je na większe kawałki i nasączyć wódką. Przygotować konfiturę z czarnego bzu: do garnuszka przełożyć 2 lub 3 łyżki kofitury, wlać 2 lub 3 łyżki wódki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do foremek lub kubeczków rozdzielić ciasteczka i przykryć je kremem z mascarpone. Wykończyć konfiturą z wódką, siekanymi orzechami i kruszonymi ciasteczkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Pobierz książkę kucharską