Polandmisù! Czyli tiramisù po polsku
Składniki
- konfitura z czarnego bzu 2 łyżki
- siekane orzechy włoskie według uznania
- wódka orkiszowa 50 ml
- Ciasteczka orkiszowe
- jajo 1
- żółtko 1
- cukier puder 60 g
- gorzkie kakao 20 g
- mąka typ 0 40 g
- płatki owsiane 60 g
- masło o temperaturze pokojowej 20 g
- drożdże w proszku 3 g
- sól 1 szczypta
- Krem z mascarpone
- mascarpone 250 g
- żółtka 2
- białka 2
- cukier puder 70 g
Przepis
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować ciasteczka: zmiksować płatki owsiane i wyrabiać razem z innymi składnikami w robocie kuchennym, aż powstanie jednolita masa. Wstawić do lodówki na pół godziny. W międzyczasie przygotować krem z mascarpone: elektryczną ubijaczką utrzeć żółtka z cukrem, aby powstała pusyszsta masa. Dodać mascarpone i dokładnie połączyć. Ubić białka i delikatnie wymieszać z kremem z mascarpone za pomocą łyżki. Odstawić do lodówki. Wyjąć masę na ciasteczka. Rozwałkować na płat o grubości pół centymetra i wykrawać z niego ciasteczka. Piec przez 15 minut. Gdy będą już gotowe, pokruszyć je na większe kawałki i nasączyć wódką. Przygotować konfiturę z czarnego bzu: do garnuszka przełożyć 2 lub 3 łyżki kofitury, wlać 2 lub 3 łyżki wódki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do foremek lub kubeczków rozdzielić ciasteczka i przykryć je kremem z mascarpone. Wykończyć konfiturą z wódką, siekanymi orzechami i kruszonymi ciasteczkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.