Spiralna bułeczka z nadzieniem z jabłek, buraczków oraz miodowym zabajone

Składniki

  • Nadzienie z jabłek i buraczków
  • obrane jabłka 150 g
  • cukier żelujący 2:1 80 g
  • buraczki 25 g
  • sok z cytryny 10 g
  • goździki 3
  • Spiralne bułeczki
  • mąka typ 0 380 g
  • jaja 3
  • mleko 100 g
  • masło 170 g
  • cukier 140 g
  • świeże drożdże 25 g
  • starta skórka z jednej cytryny
  • sól szczypta
  • Do przygotowania
  • miód pitny 350 g
  • cukier 300 g
  • żółtka 230 g
  • Do wykończenia dania
  • cukier puder
  • cytryna 2
  • listek tymianku kilka

Przepis

Jabłka i buraczki

Nadzienie przygotować co najmniej 3 dni przed pieczeniem bułeczek. W ten sposób będzie mogło ono dobrze przejść smakiem goździków. Jabłka pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka o wysokim brzegu. Skropić sokiem z cytryny. Wrzucić buraczki i cukier, a następnie zblendować. Dodać goździki. Gotować na dużym ogniu przez 4 minuty od momentu wrzenia. Nadzienie przełożyć do słoika. Zamknąć i pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Gdy ostygnie, wstawić do lodówki.

Spiralne bułeczki

Podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże. W dużej misce wymieszać mąkę, jaja, 90 g masła, połowę cukru, skórkę z cytryny i sól. Dodać mleko z drożdżami i wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne i przestanie się kleić. Ciasto przełożyć do pojemnika, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny w wyłączonym piekarniku z zapalonym światłem. Objętość powinna się znacząco zwiększyć. Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze przez chwilę na stolnicy podsypanej mąką. Można sobie pomóc szpachelką. Następnie podzielić masę na 10 równych porcji. Rozwałkować na plastry o długości ok. 5 cm i grubości pół centymetra. Usunąwszy wcześniej goździki z nadzienia, posmarować nim plastry, nie dochodząc do samego końca jednego z węższych brzegów – pozostawić kilka centymetrów bez nadzienia, ponieważ będzie to zamknięcie bułeczki. Miękkie masło rozcierać z cukrem do momentu, aż powstanie z niego kremowa masa. Rozprowadzić ją po wcześniej rozsmarowanym na plastrach ciasta nadzieniu. Zawinąć, formując bułeczki w kształcie spirali. Spiralne bułeczki przełożyć do uprzednio posmarowanych masłem i podsypanych mąką ceramicznych foremek. Pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez kolejne 5 minut. Ostudzić i wyjąć z foremek.

Do przygotowania

Elektryczną ubijaczką utrzeć żółtka z cukrem, aby otrzymać jasną i puszystą masę. Wlać miód pitny, przełożyć masę do rondelka i zagrzać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Pozostawić, aż masa zgęstnieje, a następnie rozdzielić do miseczek.

Do wykończenia dania

Na talerzu położyć miseczkę z zabajone oraz jeszcze ciepłą spiralną bułeczkę. Posypać ją cukrem pudrem. Zabajone udekorować świeżo tartą skórką cytryny oraz kilkoma listkami tymianku.

Pobierz książkę kucharską