Pieczone jabłka z wódką orkiszową, miodem i kremem jogurtowym

Składniki

  • jabłko 1
  • ciasteczka “amaretti” do pokruszenia 60 g
  • Do przygotowania marynaty
  • wódka orkiszowa 1/2 szklanki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Do przygotowania jabłka
  • masło 10 g
  • podkarpacki miód spadziowy 1 łyżka
  • wódka orkiszowa 2 łyżki
  • Krem jogurtowy
  • gęsty jogurt 100 g
  • świeża śmietana 100 ml
  • cukier 1 łyżka
  • Wykończenie deseru
  • ciasteczka "amaretto" kilka
  • rozmaryn 1 gałązka

Przepis

Z jabłka usunąć gniazdo nasienne. Następnie obrać je i pokroić w plastry. Przełożyć do płaskiego naczynia o wysokich brzegach. Wlać wódkę i sok z cytryny, tak aby jabłka mogły się namoczyć. Cytryna zapobiegnie ciemnieniu jabłek. Pozostawić do zamarynowania na godzinę. Na patelni roztopić masło i połączyć je z wódką oraz miodem. Smażyć na nim plastry jabłka po kilka minut z każdej strony. Przygotować krem, ubijając śmietanę z jogutem i cukrem. W szklanych naczynkach lub słoiczkach plastry jabłek przekładać warstwami pokruszonych ciastek. Na wierzchu wyłożyć jogurtowy krem, a następnie wykończyć szczyptą cynamonu, odrobiną miodu, pokruszonymi ciasteczkami oraz kilkoma listkami rozmarynu.

Pobierz książkę kucharską