Babeczki z jabłkami w miodzie i cynamonie z nadzieniem z powideł śliwkowych z wódką
Składniki
- starte jabłka 2
- jaja 2
- cukier trzcinowy 90 g
- podkarpacki miód spadziowy 60 g
- masło 100 g
- cynamon 1 łyżeczka
- mąka typ 0 100 g
- mąka ziemniaczana 90 g
- drożdze 8 g
- cukier puder i cynamon do dekoracji
- powidła Strzeleckie 100 g
- wódka orkiszowa 2 łyżki
Przepis
Wymieszać w misce mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cynamon i przesiane drożdże. Połączyć z cukrem, miodem i miękkim masłem. Dodać jaja i starte jabłka. Dokładnie wyrobić ciasto. Rozdzielić je do 12 uprzednio wysmarowanych masłem i podsypanych mąką foremek na babeczki. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować cukrem pudrem i cynamonem. W miseczce wymieszać powidła śliwkowe z wódką i nadziać nimi babeczki.