Babeczki z jabłkami w miodzie i cynamonie z nadzieniem z powideł śliwkowych z wódką

Składniki

  • starte jabłka 2
  • jaja 2
  • cukier trzcinowy 90 g
  • podkarpacki miód spadziowy 60 g
  • masło 100 g
  • cynamon 1 łyżeczka
  • mąka typ 0 100 g
  • mąka ziemniaczana 90 g
  • drożdze 8 g
  • cukier puder i cynamon do dekoracji
  • powidła Strzeleckie 100 g
  • wódka orkiszowa 2 łyżki

Przepis

Wymieszać w misce mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cynamon i przesiane drożdże. Połączyć z cukrem, miodem i miękkim masłem. Dodać jaja i starte jabłka. Dokładnie wyrobić ciasto. Rozdzielić je do 12 uprzednio wysmarowanych masłem i podsypanych mąką foremek na babeczki. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować cukrem pudrem i cynamonem. W miseczce wymieszać powidła śliwkowe z wódką i nadziać nimi babeczki.

Pobierz książkę kucharską