Mini tarty ze śliwkami, miodem pitnym, nadzieniem z kasztanów i kremem angielskim

Składniki

  • Spody ze śliwkami i orzechami włoskimi
  • purée ze śliwek 100 g
  • cukier trzcinowy 80 g
  • mąka typ 0 60 g
  • mąka z orzechów laskowych 40 g
  • drożdze 3 g
  • jajo 1
  • żółtko 1
  • mleko 45 ml
  • miód pitny 15 ml
  • Nadzienie
  • miód pitny 6 łyżek
  • konfitura z kasztanów 6 łyżek
  • grubo siekane orzechy laskowe 30 g
  • Małe owoce jak porzeczka, jeżyny, maliny, itp.
  • suche śliwki do namoczenia w miodzie pitnym 6
  • Krem angielski
  • zółtka 2
  • cukier 50 g
  • pełne mleko 100 ml
  • świeża śmietana 125 ml
  • miód pitny 15 ml

Przepis

Spody:

Zetrzeć purée ze śliwek z cukrem, a następnie dodać jaja i wyrobić na jednolitą masę. Wlać mleko oraz miód pitny. Wsypać mąkę pszenną, mąkę z orzechów laskowych oraz drożdże. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Masę rozdzielić do 6 foremek i piec przez ok. 25 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzić, czy spody są już dobrze upieczone. Jeśli tak, to wyjąć i ostudzić.

Krem angielski:

Podgrzać śmietanę wymieszaną z mlekiem i miodem pitnym. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Gdy śmietana już się zagrzeje, przelać ją do jajek, cały czas mieszając. Gotować w kąpieli wodnej do momentu, kiedy krem stanie się gęsty i będzie ładnie pokrywać łyżykę. Ostudzić, wstawiając garnek do miski z lodem i zimną wodą.

Wykończenie deseru:

Z upieczonych spodów odciąć wybrzuszenie. Za pomocą pędzelka rozprowadzić po nich miód pitny, tak aby ciasto wchłonęło płyn. Spody posmarować nadzieniem z kasztanów i orzechów laskowych. Ułożyć owoce oraz po jednej uprzednio nasączonej miodem pitnym suchej śliwce. Udekorować cukrem pudrem. Podawać z kremem angielskim.

Pobierz książkę kucharską