Mini tarty ze śliwkami, miodem pitnym, nadzieniem z kasztanów i kremem angielskim
Składniki
- Spody ze śliwkami i orzechami włoskimi
- purée ze śliwek 100 g
- cukier trzcinowy 80 g
- mąka typ 0 60 g
- mąka z orzechów laskowych 40 g
- drożdze 3 g
- jajo 1
- żółtko 1
- mleko 45 ml
- miód pitny 15 ml
- Nadzienie
- miód pitny 6 łyżek
- konfitura z kasztanów 6 łyżek
- grubo siekane orzechy laskowe 30 g
- Małe owoce jak porzeczka, jeżyny, maliny, itp.
- suche śliwki do namoczenia w miodzie pitnym 6
- Krem angielski
- zółtka 2
- cukier 50 g
- pełne mleko 100 ml
- świeża śmietana 125 ml
- miód pitny 15 ml
Przepis
Spody:
Zetrzeć purée ze śliwek z cukrem, a następnie dodać jaja i wyrobić na jednolitą masę. Wlać mleko oraz miód pitny. Wsypać mąkę pszenną, mąkę z orzechów laskowych oraz drożdże. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Masę rozdzielić do 6 foremek i piec przez ok. 25 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzić, czy spody są już dobrze upieczone. Jeśli tak, to wyjąć i ostudzić.
Krem angielski:
Podgrzać śmietanę wymieszaną z mlekiem i miodem pitnym. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Gdy śmietana już się zagrzeje, przelać ją do jajek, cały czas mieszając. Gotować w kąpieli wodnej do momentu, kiedy krem stanie się gęsty i będzie ładnie pokrywać łyżykę. Ostudzić, wstawiając garnek do miski z lodem i zimną wodą.
Wykończenie deseru:
Z upieczonych spodów odciąć wybrzuszenie. Za pomocą pędzelka rozprowadzić po nich miód pitny, tak aby ciasto wchłonęło płyn. Spody posmarować nadzieniem z kasztanów i orzechów laskowych. Ułożyć owoce oraz po jednej uprzednio nasączonej miodem pitnym suchej śliwce. Udekorować cukrem pudrem. Podawać z kremem angielskim.