Korzenne gniazda z kremem jaglanym i jarzębiną

Składniki

  • Gniazda
  • woda 120 ml
  • masło 60 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1/4 łyżeczki
  • otarta gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • mielone ziele angielskie 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna chlebowa 45 g
  • mąka pszenna tortowa 40 g
  • jajka 3
  • Krem
  • kasza jaglana z suszonymi jabłkami 150 g
  • mleko 250 ml
  • jabłka 100 g
  • podkarpacki miód spadziowy 2 łyżki
  • kardamon 1 łyżeczka
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • śliwki strzeleckie 2 łyżki
  • Kandyzowana jarzębina
  • jarzębina 100 g
  • cukier 100 g
  • woda 100 ml
  • cynamon 1 laska

Przepis

GNIAZDA: W rondelku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i solą. W misce mieszamy oba rodzaje mąki z przyprawami. Do gotującej się wody z masłem dodajemy składniki suche i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Nie zdejmujemy ciasta z ognia i mieszamy w rondelku przez 2 minuty. Ciasto przekładamy do miski i mieszamy przez 8 minut, aż przestanie parować. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do ciasta dodajemy po jednym jajku upewniając się, że każde zostało dobrze wmieszane w masę. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego, szprycujemy na blaszkę i robimy gniazda o średnicy ok. 5 cm. Pieczemy do zezłocenia. Studzimy w piekarniku przez 30 minut.

JARZĘBINA: Jarzębinę przelewamy wrzątkiem dwa razy. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i laską cynamonu. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie, wrzucamy jarzębinę i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy.

KREM: W rondelku zagotowujemy kaszę z jabłkami, mlekiem, otartymi na tarce jabłkami, kardamonem i cynamonem. Gotujemy mieszając, aż kasza zmięknie i wchłonie płyn. Gotową kaszę słodzimy miodem, dodajemy konfiturę. Całość blendujemy na jednolitą masę. Na dno każdego gniazda końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy krem. Na wierzchu układamy kandyzowaną jarzębinę. 

Pobierz książkę kucharską