Sernik jeżynowy z galaretką z czarnego bzu

Składniki

  • Spód
  • płatki owsiane 200 g
  • sezam 2 łyżki
  • siemię lniane 2 łyżki
  • solony karmel 1/2 szklanki
  • Solony karmel
  • drobny, biały cukier 200 g
  • masło 90 g
  • śmietana kremówka 120 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • Masa serowa
  • kozi twaróg 400 g
  • jeżyny 400 g
  • nalewka porzeczkowa 200 ml
  • wanilia 1 laska
  • miód spadziowy 2 łyżki
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • woda 2 łyżki
  • Galaretka z czarnego bzu
  • konfitura z czarnego bzu 150 g
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • woda 2 łyżki

Przepis

Spód:
Płatki owsiane, sezam i siemię lniane upraż na suchej patelni. Przełóż do miski i przygotuj solony karmel.

Solony karmel:
Wrzuć cukier do rondla z grubym dnem, ustaw palnik na średnią moc (w przypadku kuchenek elektrycznych na 3-4) i gotuj, nie mieszając do momentu w którym cukier zacznie się rozpuszczać. Wymieszaj wtedy, delikatnie cukier, aż całkowicie się rozpuści. Gotuj do momentu, w którym karmel osiągnie złocisto-brązowy kolor. Dodaj masło i dalej gotuj, mieszając aż karmel i tłuszcz się połączą. Następnie dodaj śmietanę, sól i dokładnie mieszając (od dna) gotuj, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie lejąca się i kremowa. Gotowy sos ostudź. Odlej pół szklanki i dodaj do wcześniej przygotowanych płatków, dokładnie wymieszaj. Całość masy przełóż do, wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy (o średnicy 18 cm). Wyrównaj spód łyżką i schowaj tortownicę do lodówki na około pół godziny. Resztę karmelu przelej do słoika i schowaj do lodówki.

Masa serowa:
Do dużego rondla wsyp jeżyny, dodaj nalewkę porzeczkową, miód i ziarna wanilii. Całość gotuj aż jeżyny zmiękną. Odstaw na bok do przestudzenia, następnie zmiksuj na gładką masę. Twaróg zmiel minimum dwa razy. Dodaj do niego przetartą przez sito, ostudzoną masę jeżynową i dokładnie wymieszaj. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, następnie rozpuść i ostudź. Dodaj do niej trochę masy serowej i dokładnie wymieszaj. Następie, partiami, dodawaj ser do żelatyny (cały czas mieszając). Gotową masę wylej na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj i odstaw w chłodne miejsce dopóki nie stężeje.

Galaretka z czarnego bzu:
Żelatynę namocz w łyżce zimnej wody, następnie rozpuść i ostudź. Konfiturę z czarnego bzu podgrzej razem z łyżką wody i stopniowo, cały czas mieszając, połącz z żelatyną. Lekko ostudzoną masę wylej na zastygłą masę serową, wyrównaj i przełóż do lodówki. Podawaj schłodzone i udekorowane jeżynami.

Pobierz książkę kucharską