Polędwiczka wieprzowa z oscypkiem, miodem pitnym, konfiturą z czarnego bzu i puree ziemniaczanym z bergamotką

Składniki

  • polędwica wieprzowa 600 g
  • oscypek 75 g
  • miód pitny Dwójniak 50 g
  • konfitura z czarnego bzu 30 g
  • wódka orkiszowa 15 g
  • ziemniaki 600 g
  • masło 40 g
  • mleko 300 g
  • olej aromatyzowany bergamotką
  • pieprz Kampot
  • sól

Przepis

Ugotować ziemniaki ze skórką. Obrać i przepuścić przez praskę. Przełożyć do garnka razem z masłem i mlekiem. Gotować, często mieszając, aż do otrzymania delikatnej i kremowej masy. Mięso naciąć wzdłuż, tak aby powstał płat do późniejszego zawinięcia w roladę. W miseczce wymieszać startego oscypka z miodem pitnym. W ten sposób przyrządzony farsz rozsmarować po polędwicy, a następnie posypać mielonym pieprzem. Mięso zawinąć w taki sposób, aby można było je od razu pokroić w plastry. W miseczce połączyć konfiturę z czarnego bzu z wódką orkiszową. Pokrojone w plastry mięso grillować na mocnym ogniu do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Podawać z łyżką puree skropionego odrobiną oleju aromatyzowanego bergamotką oraz konfiturą z czarnego bzu doprawioną wódką orkiszową.

Pobierz książkę kucharską