Polędwiczka wieprzowa z oscypkiem, miodem pitnym, konfiturą z czarnego bzu i puree ziemniaczanym z bergamotką
Składniki
- polędwica wieprzowa 600 g
- oscypek 75 g
- miód pitny Dwójniak 50 g
- konfitura z czarnego bzu 30 g
- wódka orkiszowa 15 g
- ziemniaki 600 g
- masło 40 g
- mleko 300 g
- olej aromatyzowany bergamotką
- pieprz Kampot
- sól
Przepis
Ugotować ziemniaki ze skórką. Obrać i przepuścić przez praskę. Przełożyć do garnka razem z masłem i mlekiem. Gotować, często mieszając, aż do otrzymania delikatnej i kremowej masy. Mięso naciąć wzdłuż, tak aby powstał płat do późniejszego zawinięcia w roladę. W miseczce wymieszać startego oscypka z miodem pitnym. W ten sposób przyrządzony farsz rozsmarować po polędwicy, a następnie posypać mielonym pieprzem. Mięso zawinąć w taki sposób, aby można było je od razu pokroić w plastry. W miseczce połączyć konfiturę z czarnego bzu z wódką orkiszową. Pokrojone w plastry mięso grillować na mocnym ogniu do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Podawać z łyżką puree skropionego odrobiną oleju aromatyzowanego bergamotką oraz konfiturą z czarnego bzu doprawioną wódką orkiszową.