Tatar z pieczonego buraka, kiszonego ogórka i jabłka z orzechami laskowymi

Składniki

  • sałata rzymska 5 liści
  • pieczony burak 150 g
  • kiszone ogórki 50 g
  • kwaśne jabłka 150 g
  • kapary 30 g
  • listki selera naciowego 5 g
  • orzechy laskowe 80 g
  • oliwa z oliwek 10 g
  • musztarda 15 g
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki z żytniego chleba do podania

Przepis

Kilka orzechów laskowych prażymy, a pozostałe ucieramy w moździerzu na pastę i łączymy z oliwą, musztardą, solą i pieprzem. Buraka pieczemy w folii aluminiowej około 2 godzin w 220˚C. Po ostudzeniu obieramy go i razem z obranym kiszonym ogórkiem, obranym jabłkiem i kaparami drobno siekamy, a następnie mieszamy z listkami selera posiekanymi w szyfonadę (cienkie paseczki) i z pastą z orzechów. Podajemy tatara na liściach sałaty. Dekorujemy uprażonymi orzeszkami laskowymi.

Pobierz książkę kucharską