Tatar z pieczonego buraka, kiszonego ogórka i jabłka z orzechami laskowymi
Składniki
- sałata rzymska 5 liści
- pieczony burak 150 g
- kiszone ogórki 50 g
- kwaśne jabłka 150 g
- kapary 30 g
- listki selera naciowego 5 g
- orzechy laskowe 80 g
- oliwa z oliwek 10 g
- musztarda 15 g
- sól i pieprz do smaku
- grzanki z żytniego chleba do podania
Przepis
Kilka orzechów laskowych prażymy, a pozostałe ucieramy w moździerzu na pastę i łączymy z oliwą, musztardą, solą i pieprzem. Buraka pieczemy w folii aluminiowej około 2 godzin w 220˚C. Po ostudzeniu obieramy go i razem z obranym kiszonym ogórkiem, obranym jabłkiem i kaparami drobno siekamy, a następnie mieszamy z listkami selera posiekanymi w szyfonadę (cienkie paseczki) i z pastą z orzechów. Podajemy tatara na liściach sałaty. Dekorujemy uprażonymi orzeszkami laskowymi.