Polędwiczka wieprzowa faszerowana śliwkami i jabłkami w miodzie pitnym z chabrowym puree

Składniki

  • Do przygotowania polędwiczki wieprzowej
  • polędwiczka wieprzowa 600 g
  • masło 30 g
  • sól
  • ostra papryka
  • Do przygotowania śliwek
  • suska sechlońska 12 szt.
  • miód spadziowy 1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy 1 łyżeczka
  • miód pitny 10 ml
  • Do przygotowania jabłek
  • jabłko 1 szt.
  • miód pitny 10
  • cukier trzcinowy 2 łyżeczki
  • słodka czerwona cebula 1/2 szt.
  • ostra papryka 1 łyżeczka
  • Do przygotowania puree
  • ziemniaki średniej wielkości 2 szt.
  • napar z kwiatów chabru ((15 g suszonych kwiatów na 500 ml wody)) 500 ml
  • sól gruboziarnista 1 łyżeczka

Przepis

Jabłko do faszerowania
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić najpierw na cztery cząstki, a następnie w poprzek na plasterki. Cebulę drobno posiekać. Wrzucić razem z jabłkiem do garnka, zalać miodem pitnym, dodać cukier oraz ostrą paprykę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
Śliwki do faszerowania
Do osobnego garnka wlać wodę, wrzucić suskie sechlońskie, dodać miód spadziowy, miód pitny oraz cukier. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Śliwki muszą stać się miękkie.
Mięso
Oczyścić polędwiczkę i naciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę do faszerowania. Posolić w środku i wypełnić farszem ze śliwek i jabłek. Nie wylewać soku pozostałego z gotowania śliwek, gdyż będzie potrzebny do pieczenia mięsa. Wypełnioną farszem polędwiczkę zamknąć i owinąć nicią kuchenną, tak aby mięso było szczelnie domknięte, a farsz nie mógł się wydostać.
Posolić polędwiczkę ze wszystkich stron. Posypać i wetrzeć rękoma ostrą paprykę.
Na patelni rozgrzać masło. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu przez 10 minut.
Gotową polędwiczkę przełozyć do naczynia żaroodpornego. Dodać kilka łyżek soku z gotowania śliwek i obtoczyć w nim mięso. Włożyć do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut.
Chabrowe puree
W trakcie, gdy mięso się piecze, przygotować napar z kwiatów chabru. Zagotować wodę z gruboziarnistą solą. Gdy tylko w wodzie pojawią się bąbelki, wyłączyć palnik i wrzucić suszone kwiaty. Parzyć przez 10 minut.
Napar przecedzić. Ziemniaki dokładnie umyć i nieobrane gotować przez 30 minut.
Ugotowane ziemniaki lekko ostudzić i obrać. Zmiksować je z łyżką naparu. Nie studzić.
Po upieczeniu polędwiczki, wyjąć ją z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową i zostawić na 10 minut, tak aby mięso odpoczęło, a jego soki rozprowadziły się równomiernie. Po upływie 10 minut, polędwiczkę pokroić na 2-centymetrowe plastry.
Tak przygotowane kawałki mięsa ułożyć na talerzu. Polać sosem z pieczenia powstałym po zdeglasowaniu resztek miodem pitnym. Puree przełożyć do małych miseczek i postawić je na talerzu obok mięsa.
Do przygotowania dania wykorzystałam:
Suskie sechlońskie
Miód pitny
Jabłka
Miód spadziowy

Jabłko do faszerowania:

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić najpierw na cztery cząstki, a następnie w poprzek na plasterki. Cebulę drobno posiekać. Wrzucić razem z jabłkiem do garnka, zalać miodem pitnym, dodać cukier oraz ostrą paprykę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
Śliwki do faszerowania:
Do osobnego garnka wlać wodę, wrzucić suskie sechlońskie, dodać miód spadziowy, miód pitny oraz cukier. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 15 minut na wolnym ogniu. Śliwki muszą stać się miękkie.
Mięso:
Oczyścić polędwiczkę i naciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę do faszerowania. Posolić w środku i wypełnić farszem ze śliwek i jabłek. Nie wylewać soku pozostałego z gotowania śliwek, gdyż będzie potrzebny do pieczenia mięsa. Wypełnioną farszem polędwiczkę zamknąć i owinąć nicią kuchenną, tak aby mięso było szczelnie domknięte, a farsz nie mógł się wydostać.
Posolić polędwiczkę ze wszystkich stron. Posypać i wetrzeć rękoma ostrą paprykę.
Na patelni rozgrzać masło. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu przez 10 minut.
Gotową polędwiczkę przełozyć do naczynia żaroodpornego. Dodać kilka łyżek soku z gotowania śliwek i obtoczyć w nim mięso. Włożyć do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut.
Chabrowe puree:
W trakcie, gdy mięso się piecze, przygotować napar z kwiatów chabru. Zagotować wodę z gruboziarnistą solą. Gdy tylko w wodzie pojawią się bąbelki, wyłączyć palnik i wrzucić suszone kwiaty. Parzyć przez 10 minut.
Napar przecedzić. Ziemniaki dokładnie umyć i nieobrane gotować przez 30 minut.
Ugotowane ziemniaki lekko ostudzić i obrać. Zmiksować je z łyżką naparu. Nie studzić.
Po upieczeniu polędwiczki, wyjąć ją z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową i zostawić na 10 minut, tak aby mięso odpoczęło, a jego soki rozprowadziły się równomiernie. Po upływie 10 minut, polędwiczkę pokroić na 2-centymetrowe plastry.
Tak przygotowane kawałki mięsa ułożyć na talerzu. Polać sosem z pieczenia powstałym po zdeglasowaniu resztek miodem pitnym. Puree przełożyć do małych miseczek i postawić je na talerzu obok mięsa.
Do przygotowania dania wykorzystałam:
Suskie sechlońskie
Miód pitny
Jabłka
Miód spadzio
Pobierz książkę kucharską