Buraczane ravioli z grzybowym farszem podawane ze słonym sosem zabajone oraz oscypkiem

Składniki

  • Do przygotowania ciasta
  • drobno tarte buraczki 70 g
  • mąka typ 0 150 g
  • jajo 1 szt.
  • sól
  • Do przygotowania farszu
  • czerwona cebula 20 g
  • olej rydzowy 4 łyżki
  • miód pitny Dwójniak 4 łyżki
  • suszone grzyby 10 g
  • ricotta z krowiego mleka 60 g
  • starty parmigiano reggiano 2 łyżeczki
  • sól
  • Do przygotowania słonego sosu zabajone
  • zółtko jaja 4 szt.
  • woda 50 ml
  • olej rydzowy 50 ml
  • sól 1 szczypta
  • starty oscypek
  • szczypiorek

Przepis

Przygotowanie ciasta: Do robota wsypać mąkę, wrzucić jajo, sól i buraczki. Wyrabiać do otrzymania jednolitej i gładkiej masy. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotowanie farszu: Do małego garnuszka wrzucić żółtka jaj, szczyptę soli i wodę, a następnie zanurzyć go w większym garnku z wodą. Postawić na ogniu i gotować w kąpieli wodnej, ubijając trzepaczką przez 5-6 minut, aż do otrzymania puszystej i pienistej masy. Wyłączyć palnik i ubijać dalej, wlewając delikatnie olej rydzowy.
Buraczane ciasto rozwałkować przy użyciu wałka na płat o grubości 1 mm. Wyciąć krążki (lub inny kształt według uznania). Na połowie z nich wyłożyć po łyżeczce farszu, a następnie pozostałą połową przykryć i docisnąć brzegi palcami. Tak przygotowane pierożki wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez 1-2 minuty. Odcedzić i doprawić odrobiną oleju rydzowego, szczypiorkiem i startym oscypkiem. Podawać z sosem zabajone.

Pobierz książkę kucharską