Kasztanowe gnocchi z grzybami podane z udkami przepiórczymi na musie śliwkowym

Składniki

  • Do przygotowania musu śliwkowego
  • mleko 100 g
  • świeża śmietana 75 g
  • Powidła Strzeleckie 50 g
  • cukier 15 g
  • listek kleju rybiego 1/4
  • Do przygotowania udek przepiórczych
  • udka przepiórcze 12 szt.
  • bulion warzywny 100 ml
  • suska sechlońska 12 szt.
  • wędzony boczek 24 plastry
  • wódka 50 ml
  • masło 20 g
  • Do przygotowania kasztanowych gnocchi
  • czerwone ziemniaki 400 g
  • mąka kasztanowa 70 g
  • masło solone 40 g
  • mąka z pszenicy kamut 30 g
  • suszone grzyby 10 g
  • Do wykończenia dania
  • oscypek
  • tymianek
  • jadalne kwiaty

Przepis

Klej rybi namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 10 minut.
Rozgrzać połowę mleka, rozpuścić w nim cukier i klej rybi. Połączyć z pozostałą częścią mleka i powidłami, a następnie wszystko zmiksować.
Pozostawić do ostudzenia. Wymieszać delikatnie z ubitą śmietaną. Odstawić do lodówki na 4 godziny, aby masa się zahartowała.
Każde udko owinąć dwoma plastrami boczku. Smażyć na maśle, aż boczek się zarumieni, a na koniec podlać wódką. Dodać śliwki oraz podgrzany wcześniej bulion i przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić na połówki i gotować w szybkowarze przez 15 minut od pierwszego gwizdu albo do momentu, kiedy staną się miękkie.
Ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę i wyłożyć na stolnicę z uprzednio przesianymi dwoma rodzajami mąki. Wyrobić ciasto i uformować z niego walce, a następnie wyciąć z nich małe kluseczki.
Grzyby poszatkować bardzo drobno. Rozpuścić masło na patelni. Kiedy zacznie się pienić, wrzucić do niego grzyby i wyłączyć palnik.
Gnocchi wrzucać partiami do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Wyjmować cedzakiem, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Wymieszać je z masłem z grzybami.
Na każdym talerzu rozprowadzić energicznym ruchem ręki łyżeczkę musu śliwkowego. Na nim ułożyć obok siebie 3 przepiórcze udka, 6 suskich oraz gnocchi, przy układaniu których warto sobie pomóc wycinakiem do ciasta. Wykończyć danie świeżo startym oscypkiem, listkami tymianku i jadalnymi kwiatami.
Do przygotowania dania wykorzystałam:
Powidła Strzeleckie
Suską sechlońską
Wódkę
Suszone grzyby
Oscypka

Pobierz książkę kucharską