Noga kacza z sosem śliwkowym podana z pasztetem z fasoli wrzawskiej z suską sechlońską i pieczoną czerwoną kapustą z jabłkiem, miodem spadziowym i sosem żurawinowym

Składniki

  • Pasztet z fasoli wrzawskiej
  • sól wrzawska 300 g
  • dojrzała gruszka 1
  • bułka tarta 5 łyżek
  • średnie cebule 2
  • olej roślinny 70 ml
  • goździki 3
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • liść laurowy 2
  • jasny sos sojowy 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • suszony tymianek 1/2 łyżeczki
  • suszony rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • suszony majeranek 1/2 łyżeczki
  • suszony lubczyk 1/2 łyżeczki
  • śliwki suszone 10-15
  • Kaczka
  • nogi kacze 4
  • sól
  • świeży tymianek kilka gałązek
  • czosnek 8 ząbek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • Kapusta czerwona
  • czerwona kapusta 1 główki
  • podkarpacki miód spadziowy
  • kwaśne jabłka 2
  • masło 3 łyżki
  • sok z żurawiny 150-200 ml
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis

Pasztet z fasoli wrzawskiej:

Namoczoną fasolę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, po czym przełóż ją do miski. Cebulę posiekaj i zeszklij na łyżce oleju razem z zielem angielskim, goździkami i liśćmi laurowymi. Dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę i smaż jeszcze przez chwilę. Wyjmij przyprawy i przełóż cebulę i gruszkę do fasoli. Dodaj suszone zioła, sos sojowy, olej i bułkę tartą, po czym zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i powtykaj w nią śliwki. Piecz około 1 godziny w 180stC.

Kaczka:

Kacze nogi umyj i osusz ręczniczkiem i lekko przypal skórę palnikiem. Natrzyj sporą ilością soli, włóż do miski, przykryj i odstaw na parę godzin lub całą noc. Po tym czasie opłucz je i wytrzyj. Nagrzej piekarnik do 120stC. Mięso dopraw solą i pieprzem. Obierz i delikatnie rozgnieć czosnek. Nogi kacze ułóż w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Połóż na nie tymianek i czosnek. Wlej do naczynia trochę wody (ok. 1/2 szklanki). Przykryj pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). Piecz przez 4 godziny, w połowie czasu przewracając mięso na drugą stronę. Na koniec, gdy mięso już będzie odchodziło od kości, podpiecz w 200stC przez 5-10  minut bez przykrycia skórką do góry, aby stała się rumiana. Kapustę i jabłka pokrój na cząstki. Ułóż je na przemian na blasze. Dopraw solą i pieprzem, Za pomocą widelca polej cząstki kapusty miodem spadziowym. Ułóż na nich kawałki masła. Na dno blaszki wylej sok żurawinowy. Przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wsadź do piekarnika (120stC) ok 1,5h przed końcem pieczenia kaczki. Po upieczeniu kapusty możesz zredukować w garnuszku sok z żurawiny pozostały na blasze i polać nim kapustę.

Sos śliwkowy:

Umieść w rondelku powidła śliwkowe. Dodaj trochę płynu pozostałego w naczyniu po upieczeniu kaczki, miód i starty czosnek i gotuj na małym ogniu przez kilka minut

 

Kaczkę podawaj polaną sosem śłiwkowym, z pieczoną kapustą, jabłkami i pasztetem z fasoli

Pobierz książkę kucharską