Buraczane kopytka z sosem bazyliowym, karmelizowaną szalotką, chipsami z buraka i chrupiącym kabanosem
Składniki
- Chipsy z buraka
- małe buraczki 2
- podkarpacki miód spadziowy 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek 2 łyżka
- świeżo zmielona różowa sól himalajska 1/2 łyżeczki
- rozmaryn 1/2 łyżeczki
- Karmelizowana szalotka
- mała szarlotka 6-8
- masło 50 g
- podkarpacki miód spadziowy 50 g
- świeżo zmielony pieprz 1/4 łyżeczki
- świeżo zmielona różowa sól himalajska 1/4 łyżeczki
- Sos bazyliowy
- listki świeżej bazylii 35 listków
- olej rydzowy 75 g
- ser oscypek 75 g
- duży czosnek 2 ząbki
- Chrupiące kabanosy
- kabanos 1
- Buraczane kopytka
- ugotowane ziemniaki 350 g
- drobno tarte buraki 75 g
- mąka pszenna 125 g
- mąka ziemniaczana 25 g
- zółtko 1
- świeżo starta gałka muszkatałowa 1/3
- świeżo zmielony pieprz 1/4 łyżeczki
- świeżo zmielona różowa sól himalajska 1/4 łyżeczki
Przepis
Chipsy z buraka
Oliwę dokładnie mieszamy z miodem. Obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki buraki. Układamy je równomiernie na papierze do pieczenia. Skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy rozmarynem oraz solą. Pieczemy przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyciągamy z piekarnika i chłodzimy na kratce.
Karmelizowana szalotka
Rozpuszczamy masło i miód w rondlu. Gdy miód zacznie się karmelizować dodajemy połówki obranych szalotek. Smażymy na małym ogniu, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę przekładamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia. Pozostały karmel zostawiamy do dekoracji.
Sos bazyliowy
Myjemy liście bazylii. Obieramy ząbki czosnku. Mieszamy wszystkie składniki i dokładnie je miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Chrupiące kabanosy
Kabanosa kroimy w cieniutkie plasterki. Wykładamy na rozgrzaną patelnię i wytapiamy tłuszcz, aż do uzyskania
Buraczane kopytka
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Przekładamy wszystkie składniki na do miski i mieszamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta formować wałki o średnicy około 3cm. Odcinać równe 2-3cm kawałki. Gotować bezpośrednio po uformowaniu, we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić i delikatnie przypiec na rozgrzanej patelni.
Wykonanie
Na talerz nakładamy delikatna warstwę karmelu pozostałego po przygotowaniu szalotki Układamy kopytka, które polewamy sosem bazyliowym. Dekorujemy chipsami z buraka, szalotką i chrupiącym kabanosem.