Buraczane kopytka z sosem bazyliowym, karmelizowaną szalotką, chipsami z buraka i chrupiącym kabanosem

Składniki

  • Chipsy z buraka
  • małe buraczki 2
  • podkarpacki miód spadziowy 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 2 łyżka
  • świeżo zmielona różowa sól himalajska 1/2 łyżeczki
  • rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • Karmelizowana szalotka
  • mała szarlotka 6-8
  • masło 50 g
  • podkarpacki miód spadziowy 50 g
  • świeżo zmielony pieprz 1/4 łyżeczki
  • świeżo zmielona różowa sól himalajska 1/4 łyżeczki
  • Sos bazyliowy
  • listki świeżej bazylii 35 listków
  • olej rydzowy 75 g
  • ser oscypek 75 g
  • duży czosnek 2 ząbki
  • Chrupiące kabanosy
  • kabanos 1
  • Buraczane kopytka
  • ugotowane ziemniaki 350 g
  • drobno tarte buraki 75 g
  • mąka pszenna 125 g
  • mąka ziemniaczana 25 g
  • zółtko 1
  • świeżo starta gałka muszkatałowa 1/3
  • świeżo zmielony pieprz 1/4 łyżeczki
  • świeżo zmielona różowa sól himalajska 1/4 łyżeczki

Przepis

Chipsy z buraka

Oliwę dokładnie mieszamy z miodem. Obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki buraki. Układamy je równomiernie na papierze do pieczenia. Skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy rozmarynem oraz solą. Pieczemy przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyciągamy z piekarnika i chłodzimy na kratce.

Karmelizowana szalotka

Rozpuszczamy masło i miód w rondlu. Gdy miód zacznie się karmelizować dodajemy połówki obranych szalotek. Smażymy na małym ogniu, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę przekładamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia. Pozostały karmel zostawiamy do dekoracji.

Sos bazyliowy

Myjemy liście bazylii. Obieramy ząbki czosnku. Mieszamy wszystkie składniki i dokładnie je miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Chrupiące kabanosy

Kabanosa kroimy w cieniutkie plasterki. Wykładamy na rozgrzaną patelnię i wytapiamy tłuszcz, aż do uzyskania  

Buraczane kopytka

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Przekładamy wszystkie składniki na do miski i mieszamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta formować wałki o średnicy około 3cm. Odcinać równe 2-3cm kawałki. Gotować bezpośrednio po uformowaniu, we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić i delikatnie przypiec na rozgrzanej patelni.

Wykonanie

Na talerz nakładamy delikatna warstwę karmelu pozostałego po przygotowaniu szalotki Układamy kopytka, które polewamy sosem bazyliowym. Dekorujemy chipsami z buraka, szalotką i chrupiącym kabanosem. 

Pobierz książkę kucharską