Roladki nadziewane pęczotto z borowikami duszone w cydrze z karmelizowanymi jabłkami i kopytkami z rozmarynem

Składniki

  • Pęczotto z borowikami
  • suszone borowiki 15 g
  • olej 1 łyżeczka
  • wędzony boczek 60 g
  • cebula 1/2
  • kasza pęczak 100 g
  • cydr Chyliczki 60 ml
  • bulion warzywny 120 ml
  • masło 1 łyżka
  • Kopytka z rozmarynem
  • ziemniaki ugotowane wcześniej w mundurkach 1/2 kg
  • mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
  • mąka pszenna 70 g
  • żółtko 1
  • rozmaryn 1 gałązka
  • sól
  • pieprz
  • masło 1 łyżka
  • Roladki
  • karkówka 600 g
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka
  • wcześniej przygotowane pęczotto
  • olej 1/2 łyżki
  • cebula 1
  • jabłko 1
  • wędzony boczek (plastry) 2
  • cydr Chyliczki 300 ml
  • bulion warzywny 60 ml
  • Karmelizowane jabłka z rozmarynem
  • jabłko 2
  • masło 1 łyżka
  • podkarpacki miód spadziowy 1 łyżeczka
  • rozmaryn 1 gałązka

Przepis

Pęczotto

Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie gotować je około 15 minut, a następnie odcedzić i odstawić, zostawiając wywar na później. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej po czym wrzucić na nią przygotowany boczek. Smażyć chwilę aż boczek się zarumieni po czym dorzucić do niego pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli na patelnie dorzucić pęczak. Mieszając smażyć chwilę a następnie zalać całość cydrem. Gdy pęczak wchłonie cydr na patelnie dorzucić ugotowane  wcześniej borowiki. Do składników na patelni dolać trochę wywaru z gotowania grzybów, gdy pęczak wchłonie cały płyn dolać kolejną część. Przez cały czas zawartość patelni mieszać i uzupełniać płyn po jego wyczerpania. Gdy wywar grzybowy się skończy na patelnie wlewać bulion. Powinno to zająć około 20 minut. Pęczak po tym czasie powinien być dość twardy. Dojdzie jeszcze w roladach. Pęczotto odstawić.

Kopytka

Ziemniaki obrać i zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę. Dodać do nich resztę składników i wyrobić z nich ciasto. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków, może wyjść jej więcej lub mniej. Ciasto rolować w długi wałek. Za pomocą noża odcinać kopytka, które następnie należy wrzucać partiami do garnka z wrzącą wodą. Gotować około minuty od wypłynięcia. Odcedzić i wyjąć z garnka. Przed samym podaniem podsmażyć na maśle.

Roladki

Mięso pokroić na plastry. Każdy plaster rozbić na cienki kotlet. Następnie doprawić solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Na mięsie ułożyć pęczotto i zwinąć je w roladki, związując sznurkiem. W garnku z grubym dnem rozgrzać porządnie olej. Na rozgrzanym oleju obsmażyć rolady na rumiano. Wyjąć je z garnka i odłożyć. Do tego samego naczynia wrzucić pokrojoną w piórka cebulą, zeszklić ją i dorzucić do niej boczek. Zawartość garnka zalać cydrem oraz bulionem. W garnku ponownie umieścić podsmażone rolady po czym dorzucić do nich jabłka pokrojone w kostkę. Całość dusić pod przykryciem około 1 godziny. Na koniec doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem. Przed podaniem pozbyć się sznurka którym były związane rolady.

Jabłka

W międzyczasie gdy duszą się rolady przygotować karmelizowane jabłka. Pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać masło i umieścić na niej łyżeczkę miodu. Dorzucić jabłka i gałązkę rozmarynu. Smażyć aż jabłka zrobią się karmelizowane.

 

Pobierz książkę kucharską