Buraczane pierożki z farszem z fasoli wrzawskiej, wędzonym śliwkowym sosem i pudrem z pora

Składniki

  • Ciasto
  • masło 1 łyżka
  • mąka 1,5 szklanki
  • słoik tartych buraków z folwarku w Wąsowie 1/2
  • wrząca woda 1/3 szklanki
  • Farsz
  • ugotowana fasola wrzawska 300 g
  • cebula 1
  • czosnek 2 ząbki
  • kabanosy wiejskie Mróz 2
  • sól
  • olej rydzowy
  • Sos
  • wędzone śliwki 'Suska Sechlońska 4
  • miód spadziowy 1 łyżka
  • wino 3/4 szklanki
  • sos worcestershire 1 łyżeczka
  • odciśnięte buraczki
  • Puder z pora
  • por 1
  • Marynowane cebulki
  • czerwona cebula 2
  • pomarańcza 1
  • miód spadziowy 1 łyżeczka
  • ocet ryżowy 1 łyżeczka
  • tymianek kilka gałązek
  • olej rydzowy 1 łyżka

Przepis

CIASTO: Do dzieży przesiewamy mąkę. Buraczki kładziemy na sicie, przelewamy wrzątkiem i odciskamy do uzyskania jaknajwiększej 3/4 szklanki soku z odrobiną pulpy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy sok buraczany i podgrzewamy. Gorący płyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto.Ciasto owijamy w ściereczkę i odkładamy na pół godziny do odpoczęcia.

FARSZ: na oleju podsmażamy drobniutko pokrojoną cebulę, kabanosa ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Ugotowaną fasolę blendujemy z łyżką wody spod gotowania i czosnkiem, gładką masę mieszamy z cebulką i kabanosem.

MARYNATA: cebule przekrawamy na pół i dzielimy na cząstki przelewamy wrzątkiem. Sparzone, odsączone segmenty cebulek wkładamy do słoika i zalewamy marynatą. Odstawiamy na min. 3 godziny max 4 dni.

SOS: W rondelku podgrzewamy wino z suską sechlońską, aż zmięknie i zacznie pięknie pachnieć wędzeniem. Do wina dodajemy pozostałe składniki sosu, podgrzewamy, studzimy i blendujemy.

PUDER: Pora myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż i suszymy w piekarniku. Wysuszone na chrupko segmenty ucieramy w moździerzu i przesiewamy przez sito. Ciasto wałkujemy cieniutko, nadziewamy farszem, wycinamy ulubiony kształt i gotujemy w osolonej wodzie. Pierożki podajemy na talerzu opruszonym pudrem porowym, skropione olejem rydzowym z marynowanymi cebulkami i wędzonym sosem.

Buraczana poezja!

Pobierz książkę kucharską