Ravioli z jagnięciną, dynią i kaszą jaglaną z jabłkiem

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna typ 550+ 300 g
  • sól 0,5 łyżeczki
  • Nadzienie
  • dynia ze skórą, bez pestek 880 g
  • olej rydzowy
  • ekologiczna kasza jaglana z jabłkiem 75 g
  • udziec jagnięcy bez kości 250 g
  • tłusty ser biały 125 g
  • orzechy włoskie 70 g
  • czosnek 2 ząbki
  • świeżo starta gałka muszkatołowa szczypta
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • posiekane liski szałwii 1 garść
  • masło klarowane 1 łyżka
  • Sos
  • cebula 2
  • duży czosnek 2 ząbki
  • masło klarowane 1 łyżka
  • cydr Chyliczki 500 ml
  • śmietana 18% 250 ml
  • sól morska

Przepis

Przygotuj ciasto na makaron. Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki. Mięso jagnięce umyj pod zimną wodą. Osusz. Zmiel w maszynce do mięsa. Usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Dopraw solą i pieprzem.
Kaszę jaglaną z jabłkami ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Zajmie Ci to około 15 minut. Odstaw.
Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Odkrój pestki. Natnij dynię, skrop olejem rydzowym i posól. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 185 stopni i piecz 25 minut. Po 15 minutach połóż na blasze także 2 ząbki czosnku w łupinach i piecz razem z dynią. Miąższ z dyni przełóż do naczynia do blendowania razem z czosnkiem bez łupiny. Zmiksuj blenderem.
Orzechy włoskie pokrusz na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni.
Ser biały zmiel trzy razy w maszynce do mięsa.
W misce wymieszaj mięso jagnięce z kaszą jaglaną z jabłkiem, puree z dyni, orzechami włoskimi i serem białym. Całość dopraw posiekaną szałwią, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jak najcieniej. Ja używam do tego maszynki do makaronu. Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.
Ravioli gotuj w osolonym wrzątku i wyjmij 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Przygotuj sos. Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Obierz i pokrój czosnek. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Po 3 minutach wlej cydr. Dopraw solą i gotuj przez 10 minut. Zdejmij z ognia. Przelej całość do naczynia do bledowania. Dodaj śmietanę i zmiksuj całość, tak aby pozostały maleńkie kawałeczki cebuli.
Wlej sos na patelnię. Dodaj ravioli i krótko podgrzewaj. Przełóż na talerz. Posyp listkami szałwii pokrojonymi w paseczki (chiffonade) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj od razu.

Pobierz książkę kucharską