Miniserniczki z serka koziego podane z sosem ze śliwki szydłowskiej i śliwowicy
Składniki
- kruche ciasteczka 100 g
- kremowy serek 300 g
- kozi twarożek 200 g
- jajka 2 szt.
- skórka cytrynowa 2 łyżki
- sól 1 szczypta
- cukier puder 120 g
- masło 40 g
- powidła ze śliwki szydłowskiej 150 g
- śliwowica 1 łyżka
Przepis
Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy stopione, ostudzone masło i miksujemy, aż powstanie krucha masa. Formę na mufinki (na 12 dużych lub 24 małe) wykładamy papilotkami. Do każdej z nich nakładamy nieco masy ciasteczkowej i wyrównujemy ją grzbietem łyżki. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową: serki kremowy i kozi, cukier oraz skórkę cytrynową miksujemy w blenderze, a następnie dodajemy jajka. Nakładamy masę do papilotek. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 150˚C. Jeśli serniczki są małe, pieczemy je 20 minut, a jeśli większe − 30 minut. Studzimy w ciepłym piekarniku. Gotujemy powidła z kilkoma łyżkami wody i ze śliwowicą, po czym nakładamy łyżeczką na wierzch jeszcze ciepłych serniczków. Wstawiamy ciasteczka do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z niej zostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej, by się ogrzały – wówczas masa sernikowa będzie miękka i puszysta.