Miniserniczki z serka koziego podane z sosem ze śliwki szydłowskiej i śliwowicy

Składniki

  • kruche ciasteczka 100 g
  • kremowy serek 300 g
  • kozi twarożek 200 g
  • jajka 2 szt.
  • skórka cytrynowa 2 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • cukier puder 120 g
  • masło 40 g
  • powidła ze śliwki szydłowskiej 150 g
  • śliwowica 1 łyżka

Przepis

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy stopione, ostudzone masło i miksujemy, aż powstanie krucha masa. Formę na mufinki (na 12 dużych lub 24 małe) wykładamy papilotkami. Do każdej z nich nakładamy nieco masy ciasteczkowej i wyrównujemy ją grzbietem łyżki. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową: serki kremowy i kozi, cukier oraz skórkę cytrynową miksujemy w blenderze, a następnie dodajemy jajka. Nakładamy masę do papilotek. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 150˚C. Jeśli serniczki są małe, pieczemy je 20 minut, a jeśli większe − 30 minut. Studzimy w ciepłym piekarniku. Gotujemy powidła z kilkoma łyżkami wody i ze śliwowicą, po czym nakładamy łyżeczką na wierzch jeszcze ciepłych serniczków. Wstawiamy ciasteczka do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z niej zostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej, by się ogrzały – wówczas masa sernikowa będzie miękka i puszysta.

Pobierz książkę kucharską