Kotleciki jagnięce z orzechowym ciastkiem z pęczaku, musem z jabłka z rozmarynem i chips z oscypka

Składniki

  • Ciasteczka
  • ugotowana kasza pęczak 250 g
  • czosnek 4 ząbki
  • wyłuskane młode orzeczy włoskie 50 g
  • małe jajka 2
  • mąka ziemniaczana 50 g
  • Kotleciki
  • kotleciki jagnięce z jagnięciny podhalańskiej z kostką 8 szt.
  • rozmaryn 4 gałązki
  • oliwa z oliwek extra virigin 50 ml
  • czosnek 3 ząbki
  • czarny pieprz młotkowany
  • Mus
  • jabłka 500 g
  • cydr 200 ml
  • rozmaryn 1 gałązka
  • Chipsy z oscypka
  • kilka plastrów oscypka

Przepis

Lubię takie połączenia na talerzu – słony, słodki, chrupiący, soczysty. To pomysł na obiad pokazujący bogactwo polskiej kuchni, a jednocześnie naprawdę prosty do zrealizowania nawet przez niezbyt wprawną kulinarnie osobę. W chrupiącym ciastku są jesienne, młode orzechy, polski czosnek i moja ukochana gruba kasza pęczak gotowana bez soli. Jagnięcina jest aromatyzowana jedynie czosnkiem, rozmarynem i pieprzem. Całość świetnie łączy mus z rozmarynowych jabłek duszonych w cydrze i chrupiący, intensywnie słony chips z oscypka. Chips z oscypka z duszonym w cydrze jabłkiem to absolutnie rewelacyjna kompozycja smaków!
Ciasteczka
Z orzechów zdejmij białą błonkę i zmiksuj je z czosnkiem w blenderze na grube okruchy. Wymieszaj z ugotowaną i przestudzoną kaszą pęczak, jajkiem i mąką ziemniaczaną. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj łyżką nieregularne ciasteczka (powinno wyjść 8 sztuk). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180st ok 10-15 minut, aż ciastka będą złociste.
Kotleciki
Czosnek pokrój na plasterki i wymieszaj z igiełkami rozmarynu i oliwą z oliwek, włóż do oliwy kotleciki i odłóż do marynowania na 2 godziny. Tuz przed smażeniem wyjmij kotleciki z oliwy, ususz ręcznikiem papierowym i posyp pieprzem młotkowanym. Oliwę przecedź przez sito. Smaż kotleciki na 1 łyżce aromatyzowanej oliwy po 1-2 minuty z każdej strony. Odłóż do piekarnika rozgrzanego do 120st na ok 5-6 minut).
Mus
Jabłka obierz, pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do rondla. Dodaj całą gałązkę rozmarynu i duś pod przykryciem ok 10 minut, aż jabłka zmiękną. Potem wlej cydr i duś bez przykrycia na niewielkim ogniu, aż jabłka zmienią się w mus. Usuń rozmaryn, a jabłka przetrzyj przez sito lub zmiksuj w blenderze na gładki mus.
Chipsy z oscypka
Cienkie plastry oscypka pokładaj na blasze wyłożonej papierem i piecz ok 5 minut, aż zrobią się złociste. Możesz je też podsmażyć na suchej patelni przez ok 1-2 minuty z każdej strony.
Na talerzu wykładaj ciastka z pęczaku i kotleciki jagnięce koniecznie dodaj mus jabłkowy i chipsy z oscypka.

Pobierz książkę kucharską