Zupa z kaszą perłową, grzybami, jabłkami i burakami
Przepis
Składniki dla 4 osób:
Zupa:
- 250 g kaszy perłowej
- 20 g suszonych grzybów
- 180 g jabłek
- 1 średnia czerwona cebula
- 200 g ziemniaków
- 3 łyżki drobno tartych buraczków
- 120 g kabanosów
- 1 ząbek czosnku
- 1 l bulionu warzywnego*
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Sól i pieprz
Bulion warzywny*:
- 2 l wody
- 1 ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka gruboziarnistej soli
- ½ łyżki mieszanych ziaren pieprzu
Do dekoracji:
- 4 łyżki kwaśnej śmietany (1 na osobę)
- Mielony pieprz czarny
- Kilka kropel oleju rydzowego
- 4 grzanki
Przygotowanie:
Najpierw przygotować bulion warzywny. Umyć warzywa. Cebulę i ziemniaka obrać i pokroić na połówki. Marchew obrać i odciąć końcówki. Łodygę selera naciowego przekroić na pół.
Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, po czym dodać sól, pieprz, ząbek czosnku i liście laurowe, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez godzinę.
Gdy wywar będzie gotowy, usunąć z niego warzywa i przecedzić go. Cały czas utrzymywać jego temperaturę.
W trakcie gotowania bulionu namoczyć grzyby w miseczce letniej wody i zostawić na 30 minut.
Opłukać kaszę perłową pod bieżącą wodą. Zostawić ją do namoczenia przez 30 minut, aby pozbyć się skrobii, przez którą zupa stałaby się kleista. Następnie odcedzić i odłożyć na później.
Obrać cebulę, ziemniaki i jabłko. Cebulę razem z czosnkiem drobno posiekać, natomiast ziemniaki i jabłko pokroić w kosteczkę.
Do garnka wlać wodę i lekko posolić, ugotować w niej ziemniaki i jabłko, aż staną się miękkie (ok. 4 minut dla jabłka i 15 minut dla ziemniaków), a następnie odcedzić warzywa i zmiksować je, doprawiając solą i pieprzem.
W żeliwnym garnku rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek, następnie wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć je razem z drobno posiekanym kabanosem. Podlać chochlą bulionu warzywnego.
Wsypać kaszę perłową i pozostawić do zarumienienia na kilka minut. Dodać przecier z jabłka i ziemniaków. Wszystko wymieszać i podlać kilkoma chochlami bulionu.
Pozostawić do przeniknięcia się smaków, a następnie wlać pozostały bulion, dodać krem z buraków, ponownie wymieszać, przykryć i gotować przez kolejne 15 minut.
Przecedzić i wycisnąć nadmiar płynu z grzybów. Dodać je do zupy i gotować jeszcze przez 10 minut.
Na koniec wyłączyć ogień pod garnkiem i pozostawić zupę pod przykryciem na 5 minut.
W międzyczasie opiec kromki chleba tostowego i wyciąc z nich półkoła przy użyciu foremek do wykrawania i noża.
Zupę nalać do talerzy. Udekorować kwaśnej śmietany. Za pomocą wykałaczki rozprowadzić ją delikatnie ku brzegom talerza. Skropić odrobiną oleju rydzowego i chojnie posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać na ciepło z grzankami.