Zupa z kaszą perłową, grzybami, jabłkami i burakami

Przepis

 

Składniki dla 4 osób:
Zupa:
  • 250 g kaszy perłowej
  • 20 g suszonych grzybów
  • 180 g jabłek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 200 g ziemniaków
  • 3 łyżki drobno tartych buraczków
  • 120 g kabanosów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego*
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sól i pieprz
Bulion warzywny*:
  • 2 l wody
  • 1 ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka gruboziarnistej soli
  • ½ łyżki mieszanych ziaren pieprzu
Do dekoracji:
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (1 na osobę)
  • Mielony pieprz czarny
  • Kilka kropel oleju rydzowego
  • 4 grzanki
Przygotowanie:
Najpierw przygotować bulion warzywny. Umyć warzywa. Cebulę i ziemniaka obrać i pokroić na połówki. Marchew obrać i odciąć końcówki. Łodygę selera naciowego przekroić na pół.
Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, po czym dodać sól, pieprz, ząbek czosnku i liście laurowe, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez godzinę.
Gdy wywar będzie gotowy, usunąć z niego warzywa i przecedzić go. Cały czas utrzymywać jego temperaturę.
W trakcie gotowania bulionu namoczyć grzyby w miseczce letniej wody i zostawić na 30 minut.
Opłukać kaszę perłową pod bieżącą wodą. Zostawić ją do namoczenia przez 30 minut, aby pozbyć się skrobii, przez którą zupa stałaby się kleista. Następnie odcedzić i odłożyć na później.
Obrać cebulę, ziemniaki i jabłko. Cebulę razem z czosnkiem drobno posiekać, natomiast ziemniaki i jabłko pokroić w kosteczkę.
Do garnka wlać wodę i lekko posolić, ugotować w niej ziemniaki i jabłko, aż staną się miękkie (ok. 4 minut dla jabłka i 15 minut dla ziemniaków), a następnie odcedzić warzywa i zmiksować je, doprawiając solą i pieprzem.
W żeliwnym garnku rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek, następnie wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć je razem z drobno posiekanym kabanosem. Podlać chochlą bulionu warzywnego.
Wsypać kaszę perłową i pozostawić do zarumienienia na kilka minut. Dodać przecier z jabłka i ziemniaków. Wszystko wymieszać i podlać kilkoma chochlami bulionu.
Pozostawić do przeniknięcia się smaków, a następnie wlać pozostały bulion, dodać krem z buraków, ponownie wymieszać, przykryć i gotować przez kolejne 15 minut.
Przecedzić i wycisnąć nadmiar płynu z grzybów. Dodać je do zupy i gotować jeszcze przez 10 minut.
Na koniec wyłączyć ogień pod garnkiem i pozostawić zupę pod przykryciem na 5 minut.
W międzyczasie opiec kromki chleba tostowego i wyciąc z nich półkoła przy użyciu foremek do wykrawania i noża.
Zupę nalać do talerzy. Udekorować kwaśnej śmietany. Za pomocą wykałaczki rozprowadzić ją delikatnie ku brzegom talerza. Skropić odrobiną oleju rydzowego i chojnie posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać na ciepło z grzankami.

 

Pobierz książkę kucharską