Zupa z makaronem, fasolą wrzawską, kiełbasą lisiecką, oscypkiem i grzankami z chleba z burakami
Przepis
Zupa:
- 250 g makaronu rodzaju ditaloni (obrączki)
- 150 g fasoli wrzawskiej
- 100 g kiełbasy lisieckiej
- 40 g oscypka
- 4 łyżki oleju rydzowego
- 30 g cebuli
- Sól
- Pieprz
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 4-5 kromek chleba z burakami i smażonym serem
Chleb:
- 350 g mąki typ 0
- 100 g zakwasu
- 200 ml wody
- 100 g buraków
- 40 g smażonego sera
- 8 g soli
Przygotowanie:
Poprzedniego dnia wieczorem
Wrzucić fasolę do zimnej wody i moczyć ją przez całą noc.
Przygotować również ciasto na chleb.
Wlać wodę do miski, połączyć z zakwasem i rozpuścić go, używając rąk. Na blacie usypać kopczyk z mąki. Na szczycie zrobić dziurkę i wrzucić do niej sól, buraki oraz smażony ser, a następnie wlać zakwas. Mieszać powoli składniki, łącząc powoli z mąką. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut, następnie przełożyć je do miski lekko nawilżonej oliwą, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia przez całą noc.
Następnego dnia rano
Odcedzić fasolę i wrzucić ją wraz z selerem naciowym i marchewką do garnka z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania posolić, następnie odcedzić i odstawić na bok.
Wyjąć ciasto na chleb i wyłożyć na blacie. Wyrabiać, formując bochenek. Pozostawić do wyrośnięcia w koszyczku, aż podwoi swoją objętość.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Przełożyć delikatnie wyrośnięte ciasto na papier do pieczenia i piec przez 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Przygotowanie zupy
Rozgrzać w garnku olej rydzowy i smażyć przez 5 minut posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę lisiecką i smażyć przez kolejne 5 minut.
Dodać fasolę i gotować przez 5-6 minut, doprawiając szczyptą soli i pieprzu.
Wlać ok. 2 litry wody i gotować przez 30-40 minut. Wyjąć połowę fasoli i zmiksować ją z odrobiną wody po gotowania. Odstawić na później.
Resztę wody doprawić solą i wrzucić makaron. W połowie czasu gotowania dodać zmiksowaną fasolę i zostawić na ogniu, aż makaron stanie się al dente.
Wyłączyć palnik. Dodać starty oscypek i szczyptę pieprzu. Wymieszać i zostawić na 5 minut.
W międzyczasie pokroić chleb z burakami, najpierw na kromki, a potem w kostkę. Podpiec w piekarniku lub usmażyć na patelni teflonowej.
Podawać z grzankami. Zupę można dodatkowo opruszyć startym oscypkiem.